Избрани Новини

Паметен знак в Белица ще напомня за загиналите в Първата световна война

Областният управител Бисер Михайлов откри паметната плоча

Областният управител Бисер Михайлов и кметът на община Белица Радослав Ревански, в изпълнение на националната кампания, посветена на 100 години от Първата световна война /1914-1918/,  откриха паметна плоча в памет на жертвите от Белица в този кръвопролитен конфликт, обхванал лятото на 1914 г. част от Балканите. 
На церемонията присъстваха кметът на община Разлог Красимир Герчев, координаторът на Фондация „Българска памет“ Хатидже Джурина, представители на политическите партии в община Белица, председателят на ОбС-Белица, общински съветници, кметове на населените места в общината, директори на училища, родственици на загиналите във войната, видни общественици и граждани, които не позволяват да угасне спомена и да бъдат забравени тридесет и деветимата герои, участвали в Първата световна война и дванадесетимата, дали живота си в нея. 
Заупокойна  молитва и водосвет за загиналите християни и мюсюлмани в Първата световна война изпълниха свещениците Николай Варин и Николай Попов и местният имам Ахмед Горелски.

Инициативата община  Белица да участва в националната кампания е на Областна администрация Благоевград с участието на настоятелството на Читалище „Георги Тодоров-1885“, под ръководството на кмета на община Белица. Паметната плоча е финансирана от държавния бюджет на Република България -  Министерство на отбраната и община Белица.
В словото си областният управител и член на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея благодари на всички,  допринесли за осъществяване на събитието, на наследниците, които с гордост носят имената на тези „завинаги останали на бойното поле“. „Важно е да научим и да не забравяме уроците на историята“, „Трябва да помним миналото и работим за бъдещето“, каза още г-н Михайлов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов