Избрани Новини

Туристи купуват кукерски костюми в Крупник

Кожи с косъм над 70 см вървят по 10 хиляди лева

Все повече туристи от страната и чужбина посещават община Симитли заради кукери. Тук тази традиция е запазена и регионът е сред най-ревностните й пазители. Във всяко населено място има запалени мъже, жени и деца, които обличат кукерските премени. Правят го не само на 1 януари, но и при участията си в различни карнавали в България и зад граница.

"За чуждите туристи една от най-големите атракции е да се превърнат в страшни кукери в някое от селищата ни. Гости от съседните ни страни, както и от Западна Европа, с кеф обличат и посред лято кожените премени, които им даваме за ползване. Това е сред най-интересните неща и за нашенци, и от чужденци, защото тук тази традиция е жива и да си кукер е призвание”, твърдят жителите на село Крупник.

Разбира се, че мераклиите да облекат тези костюми си плащат наем за услугата. Но тръпката и за тях е огромна. Дори вече има сключени сделки и се продадоха няколко кукерски костюма на богати чужденци, които броиха по 7000 - 8000 лева за новите си придобивки, хвалят се кукерите в Крупник. Конкуренция на чуждите клиенти са банскалии, които всяка година идват от курорта, за да се уредят с качествени кожени премени.

"Някои от тях вадят и по 10 000 лева за кожи, чиято дължина на косъма е над 70 сантиметра. Истината е, че се припечелва и от отдаването под наем на костюми на чужденците. Те се снимат с тях, щракат с фотоапарати, ползват и видеокамери, за да увековечат себе си в кукерски костюми", споделят мъжете в село Крупник за kmeta.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов