Избрани Новини

Как да се предпазим от морските таралежи?

Увеличиха се пострадалите от морските обитатели по гръцкото крайбрежие

Повече хора са потърсили лекарска помощ след настъпване на морски таралеж по време на лятната си почивка на гръцки плажове тази година в сравнение с миналата. Това казаха за БНТ общопрактикуващи лекари в Благоевград.

Морските таралежи, които могат да бъдат опасни за хората, обитават предимно южните морета, където солеността на водата е по-висока.

Доктор Слава Нинова избрала тази година да прекара своята почивка на море в съседна Гърция. Без дори и да предполага, докато била във водата, тя настъпила морски таралеж.

Д-р Слава Нинова, общопрактикуващ лекар в Благоевград: “След това претърпях интервенция, която беше доста болезнена, но все пак всичко завърши добре.”

Д-р Нинова поясни, че ако човек настъпи морски таралеж, първото нещо, което трябва да направи, е да измие крака си с гореща вода.

Д-р Слава Нинова, общопрактикуващ лекар в Благоевград: “След което вече се предприема интервенция с дезифенктант и се започва и вадене на иглички, дори на място с пинсета."
"Т.е хората могат сами да си помогнат?"
Д-р Слава Нинова, общопрактикуващ лекар в Благоевград: "Първоначално на плажа да, но ако видят вече, на втория ден започва едно загнояване, защото там се разлагат бодличките. Тогава вече трябва да се обърнат към лекар, защото нещата стават по-сложни.”

Лекарят обясни, че настъпването на морски таралеж може да бъде опасно, защото бодлите му могат да предизвикат алергична реакция. За да се предпазят от настъпване на морски таралеж д-р Нинова посъветва хората, влизайки в морето да носят специални обувки за вода.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов