Избрани Новини

Жилище и отбранителна система разкриха при разкопки край Масовец

Малгожата Кулова е ръководител на разкопките

Тази година проучвахме едно помещение във вътрешността на жилище в неолитното селище в местността Масовец при село Илинденци, каза за радио "Фокус" археологът от Регионалния исторически музей в Благоевград Малгожата Кулова.

"Много детайлно проучвахме едно съоръжение под пода, където намерихме интересни неща. Имаше доста голямо количество накити, керамични и седефени мъниста, също така, много интересна в бяло рисувана керамика и различни инструменти от камък“, добави тя.

По думите й екипът от археолози е проучвал и няколко среднонеолитни ями. "Те са много дълбоки и най-вероятно една част от тях са служили за изчерпване на глина за изработване на керамични съдове", каза още Малгожата Кулова.

При археологическите разкопки в местността Масовец при село Илинденци участват доброволци от най-различни страни.

"Точно в момента вече приключиха археологическите проучвания, които започнаха по средата на юни и продължиха до средата на юли. Проучвахме ранно-неолитно селище при село Илинденци, местността Масовец, на територията на Община Струмяни“, прибави Кулова.

По думите й тези разкопки вече шеста година се финансират от фонд "Балканско наследство" под формата на полево училище по археология.

"В проучванията участват доброволци от различни страни. Тази година имахме десет доброволци от Канада, от Америка и от Нова Зеландия", каза още археологът.

"За първи път се сблъскваме с толкова сложна система за охрана и отбраняване в селище от края на ранния Неолит, някъде около 5 500 година пр. Христа. Проучвахме една система от малки траншеи, които безсъмнено са свързани с доста голям ров, заобикалящ ранно неолитното селище от северната страна, така че това ни даде по-добра представа за една, може би, охранителна система. В този ров има една каменно-земна стена и е имало също палисада от вътрешната страна (отбранително съоръжение, представляващо преграда от дебели греди, заострени на върха)“, разкри още ръководителят на разкопките Малгожата Кулова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов