Избрани Новини

Липсват квалифицирани кадри за туризма в Банско

В града и в съседната община Разлог за зимния сезон се търсят почти 5000 души

За проблем с липсата на достатъчно подотвени и квалифицирани кадри в сферата на туризма алармираха хотелиери и ресторантьори в курорта Банско, съобщава kmeta.bg. В града под Тодорка и в съседната община Разлог за зимния сезон се търсят почти 5000 души, които да работят и да обслужват нашите и чуждите туристи.

„Не трябва да крием проблема, а да търсим решението му. Факт е, че най-добрите бягат в чужбина, предпочитат да работят зад граница за по-високи възнаграждения. Липсата на добро и качествено обслужване води до отлив на гости в нашия курорт. Няма как да си недоволен от обслужването и пак да се върнеш на същото място”, споделят представители на туристическия бизнес в Банско.

Няма как да задържим млади и кадърни хора, които са прекрасни бармани и сервитьори, след като получават в Западна Европа с пъти по-високи възнаграждения, допълват те. Но признават, че държавата се опитва да реши проблема с въвеждането на дуалното обучение, с непрекъсната връзка между бизнес и образование. За да има достатъчно подготвени кадри за сферите, които носят най-много приходи в държавната хазна.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов