Избрани Новини

Опашки се вият пред уникална църква в Добърско

460 изографисани изображения с автентични цветове отпреди 400 години могат да се видят в нея

Опашка се изви  почивните дни пред църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в Добърско, информира agencia.bg. Столичани, пловдивчани  и въобще туристи от цяла България, както и чужденци, окупираха уникалния храм, за да се докоснат до 460 изографисани изображения, които са запазили автентичните си цветове от преди 400 години, когато са рисувани стенописите. Жена пристигнала от София, защото разбрала, че мястото, на което е построен храмът в Добърско, е свещено и близо до него извира лечебна вода, с която ослепените войни на Самуил лекували раните си. Цели семейства са застанали на опашка в  почти 35-градусовата жега. Семейство от Пловдив намерило начин да разнообрази уикенда си с посещение в Добърско, като след църквата ще отседнат тук в някоя от многото къщи за гости. Други пък обясняват, че след Добърско ще отидат в близкото село Баня, където има минерална вода и СПА. Друг на опашката споделя, че водопадът, за който са чули, в Добърско е пресъхнал и съжалява, че не могат да се насладят на всичките забележителности на селото. 
Църквата в Добърско е единствената у нас, където са изографисани 30 образа на жени светици. Изобразени са и католически светци, между които римският папа Силвестър. Храмът е каменен и трикорабен. Стенописите не са реставрирани никога. А цветовете са толкова ярки, сякаш са освежени съвсем скоро. На пода в храма е сложена плоча с двуглав орел. В краката на птицата са изобразени скиптър и жезъл – символ на светската и църковната власт.
Много чуждестранни туристи посещават църквата, след като научили, че има уникален стенопис на Исус Христос.
„Художникът по уникален начин е изобразил божествената светлина като геометрична форма с лъчи, като една излитаща космическа ракета. Разбира се, всеки си го тълкува по своему. На друго място в България няма такова Преображение Христово“, обясни екскурзоводът.
Много от местните хора развиват селски туризъм, защото уникалният храм привлича не само български, но и чуждестранни туристи.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов