Избрани Новини

Почина отец Георги, най-възрастният свещеник в Неврокопска епархия

Опелото ще бъде отслужено от Неврокопския митрополит Серафим

На 2 октомври 2016 г. на 95-годишна възраст се престави в Господа иконом хаджи Георги Димитров Ашиков, дългогодишен свещенослужител и изповедник.

Отец Георги беше най-възрастният свещеник в Неврокопската епархия, роден на 27 март 1921 г. в гр. Свети Врач (дн. Сандански).

Баща му Димитър Ашиков бил майстор обущар. Майка му Евка починала, когато бил още бебе. Малкият Георги имал голямо желание да се учи, но недоимъкът принудил баща му да го насочи към обущарската работилница, за да помага за издръжката на семейството. До обед ходел на училище, а следобед работел. За гимназиално образование не можел и да мечтае. Жаждата му за наука била толкова голяма, че решил да се самообразова. Вечер четял на газена лампа. В неделен и празничен ден благочестивото семейство не работело.

На 29 март 1944 г. е мобилизиран и участва в двете фази на Втората световна война. По време на бойните действия оцелява по чудо след като един снаряд пада пред него. В същия миг вижда над себе си „човешка глава с руса коса, разпиляна върху раменете, малка руса брада, сини големи и живи очи и голяма кърпа за лице зад главата…“, - както сам отец Георги разказва. След време като започнал да ходи на църква разбрал, че това е Неръкотворният образ на Господ Иисус Христос. Това чудо променило живота му. Обещал, че ако се върне жив и здрав у дума, ще ходи редовно на църква. Въпреки големите трудности с новата власт и несъгласието на домашните му, той не пропускал богослужение.

През 1947 г. го избрали за църковен настоятел и започнал работа в кооперацията, но бил най-ниско платеният. През свободното си време работил като прислужник в Архиерейското наместничество. Там попаднал на голяма библиотека с православна литература и учебници от Семинарията. Започнал да се самообразова. За добросъвестната си работа, от чистач станал архивар, после писар и накрая секретар на Архиерейското наместничество.

На 12 април 1955 г. положил изпит пред Епархийския съвет, като препитването продължило четири часа. Изпитът бил по семинарска програма. На 29 май Неврокопският митрополит Пимен го ръкоположил в дяконски чин в Благоевград, а на празника „Свети Дух“ същата година в Рилския манастир - за свещеник.

Служението му преминава в различни села: Дебрене, Голям Цалим, Малки Цалим, Лески, Дамяница, Ново Делчево, Поленица, Лиляново, Кръсталци и др. Младият свещеник служел и проповядвал с голяма ревност, грижел се за благолепието на храмовете като ги обновявал и ремонтирал. Повече от шест години бил ефимерий на девическия Петропавловски манастир край гр. Лясковец, Великотърновска епархия. Служел почти всеки ден света Литургия и помогнал много за уреждане делата на манастира.

В края на своето пастирско служение възстановил много църкви и в град Мелник. Презвитерата на отец Георги починала рано и той сам отгледал и изучил своите пет деца.

След пенсионирането си, той продължава с опит и разсъдителност да обгрижва, наставлява и изповядва множество миряни и духовници. Всеки ден отслужва утреня и вечерня у дома си. През пролетта на 2007 г. отец Георги, заедно с част от духовните си чеда, осъществи своята отдавнашна мечта да посети Светите места и да се поклони на Гроба Господен.

Иконом хаджи Георги Ашиков е автор на множество публицистични, исторически и биографични текстове, писма, стихотворения и духовни разкази, част от които са публикувани в „Църковен вестник“. „Увлекателни и поучителни истории от дългогодишното му пастирско служение. Те са кратки и непретенциозни, понякога от тях блика хумор, понякога и горчилка. Но зад трогателната им простота откриваме дълбочините на богат духовен опит, трупан в едни усилни времена, от някои позабравени, а за други - съвсем непознати.“ (ЦВ, бр. 15, 2002г.)

За него в пълна степен важат думите на св. ап. Павел: „С добрия подвиг се подвизавах, пътя свърших, вярата опазих; прочее очаква ме венецът на правдата, който ще ми даде в оня ден Господ, Праведният Съдия!“ (2 Тим. 4:7-8)

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Опелото ще бъде отслужено от Неврокопския митрополит Серафим на 3 октомври 2016 г. от 10 часа в храм „Св. вмчк. Георги”, гр. Сандански.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов