Избрани Новини

Млади патриоти от Благоевград показаха своята почит към историята

Музейният урок бе на тема "Развитие на революционната идеология в Македония и Тракия през XIX век“

Истински урок по родолюбие изнесоха днес в Регионалния исторически музей в Благоевград, ученици от 12-ти клас на Езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов“. Музейният урок бе на тема „Развитие на революционната идеология в Македония и Тракия през XIX в.“ и бе посветен на две бележити исторически годишнини - 150 години  от първото отпечатване през 1866 г. на в. „Македония“ под редакцията на П.Р. Славейков и 120 години от Солунския конгрес на ВМОРО с приемането на първите Устав и Правилник на организацията.

Целта е да опознаем историята на родния край и историята на нашата държава. Благодаря на младите патриоти от гимназията, които ще ви покажат любовта си към българската история и своя истински патриотизъм, който съм убедена, ще се разпалва все повече и ще бъде предаден и на техните деца“, каза в началото на музейния урок Любка Гълъбова, преподавател по история в езиковата гимназия.

Гост на събитието бе краеведът Борис Сандански, който запозна аудиторията с малко известни факти относно създаването на революционните комитети в Кресненския край. Той получи като подарък патриотичен плакат с образите на известни исторически личности, изработен специално за събитието от ученика Кирил Тренков.

Музейният урок се проведе в нетрадиционна среда, като представянето му премина с внесени фолклорни мотиви.

 „Благодарение на историята и уроците, които са ни завещали историческите личности, ние можем да направим правилна преценка за нашето бъдеще“- сподели ученичката Ралица Симеонова.

Историята дава поуки, които можем да използваме и днес. Ако се чете правилно историята и се извличат поуките, мисля че ще бъде полезно за всички ни“ - категорична бе и уредничката в музея Елена Александрова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов