Избрани Новини

Смесени полицейски екипи следят за сигурността на туристите в Банско

Съвместната практика между органите на реда от България, Румъния и Гърция се изпълнява вече шест години

Със стартиране на зимния ски сезон смесени полицейски екипи от български, румънски и гръцки полицаи ще следят за спокойствието и сигурността на български и чуждестранни туристи по време на престоя им в Банско. По този повод кметът Георги Икономов бе домакин на пресконференцията на полицейските служби на България, Румъния и Гърция. Органите на реда на трите съседни държави бяха представени от старши комисар Николай Хаджиев – директор на Областна дирекция на МВР -Благоевград, главен инспектор Иван Попов, началник на РУ – Банско, Думитру Жиану – първият заместник на генералния инспектор на румънската полиция, полк. Атанасиос Мацарокос, директор на полицията в Серес и Стефанос Теодоракудис, полицейски офицер за връзка от гръцка страна.
„Тази съвместна практика между органите на реда от България, Румъния и Гърция се изпълнява вече шест години. Тестът на времето доказва нуждата от нея и допълнителната стойност, която се добавя към цялостните туристически услуги, получавани от туристите в Банско. Времето доказа безспорно, че тези смесени полицейски екипи играят важна роля в осигуряване спокойствието на туристите в Банско и ние ще продължим да даваме своята финансова подкрепа за командироването им“, заяви Икономов при откриването на срещата.
От своя страна старши комисар Николай Хаджиев допълни: „Убедени сме в предимствата на съвместните патрули между български и румънски полицаи, както и български и гръцки полицаи. Присъствието на нашите колеги спомага за диалога и взаимодействието, особено с румънските и гръцки туристи. Нашата цел е туристите да се чувстват защитени на територията на Банско“.
Румънският полицейски кестор Жиану благодари на българските си партньори за поканата и съвместното им сътрудничество и партньорство, започнало още през 2010 година. „Чувствам се прекрасно в Банско, тъй като освен служебно, съм чест гост тук и като турист. Този модел на партньорство от експеримент се превърна в образец на работа. Въвеждаме го и в сътрудничество в властите в Унгария, Хърватия и Испания. На края на всеки зимен сезон получаваме благодарствено писмо от нашите туристи, което е признание за успешното ни партньорство “, сподели той резултатите от провежданите досега съвместни акции.
Директорът на полицията в Серес Атанасиос Мацарокос потвърди думите на румънския си колега и допълни, че за гръцките туристи, които посещават Банско, е привилегия да имат свои сънародници в един от най-посещаваните курорти в България. Патрулиращите гръцки полицаи подобряват бързината на реакция при възникнал проблем с техен сънародник и съответно разрешаването му.
По време на пресконференцията директорът ОДМВР – Благоевград Николай Хаджиев сподели, че в рамките на денонощието екипите на жандармерията започват да изпълняват дежурствата си на входно-изходните точки на курорта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов