Избрани Новини

Спад на безработицата отчетоха социалните служби в Благоевград

Мисия

24-02-2017, 16:18

Снимка:

БНР

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Важно за шофьорите в Благоевградско!

Mножество проверки са направени за спазване на трудовото законодателство

За месец януари тази година Регионалната служба по заетостта  отчита спад на безработицата с близо 3% за аналогичния период на 2016. Данните оповести Станислава Поповска, директор на службата.

"Броят на регистрираните безработни лица е близо 17 000, което в процентно съотношение се равнява на 11, 2%. През януари на работа са постъпили 843 лица, голяма част от които с посредничеството на бюрата по труда."

511 са били заявените от фирми в частния сектор работни места през януари, от които голяма част в сферата на хотелиерството и промишлеността.

От тази седмица безработни могат да се включат в обучения организирани по проекти на синдикатите КТ „Подкрепа“ и КНСБ, както и от Търговско-промишлената палата в Благоевград.

"Обученията, които ще бъдат организирани включват курсове за компютърна текстообработка, камериери, портиери, пиколо и озеленители."

Поповска обяви и едно работно място в Германия предназначено за настоящи студенти в редовна и задочна форма на обучение.

"Длъжността е пощальон в Немските пощи, като работата е за летния сезон, възнаграждението е 12 евро на час. Срокът, до който студентите могат да подават документи в бюрата по труда е 15 март."

От Инспекцията по труда отчетоха активна работа по сигнали- общо 190 проверки на фирми, 15 влезли в сила наказателни постановления на стойност 13 хиляди лева. Директорът на инспекцията Славянка Симитчийска напомни на регистрираните земеделски стопани, че вече може да се ползва онлайн системата за регистриране на еднодневни трудови договори, съобщи БНР.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов