Избрани Новини

По нов проект работи Национален парк "Рила“

Той е по Програма "Интеррег V-A Гърция – България 2014-2020“

Дирекцията на Национален парк „Рила“ ще участва в изпълнението на проект с наименование „Засилване на капацитета на защитени зони чрез иновативна методология за устойчивост“. Специфичната цел на проекта е да се подобри ефективността на дейностите по опазване на биологичното разнообразие.

Водещ партньор по проекта е гръцкият Тракийски университет „Демокрит“ - Департамент по производствени и инженерни науки. Останалите гръцки партньори са Национален парк на Източна Македония и Тракия, Община Нестос, Център за изследване на влажните/биотопни зони в Гърция, Национална конфедерация на инвалидите. От българска страна ще участват също Регионалната инспекция по околна среда и водите-Благоевград, Югозападният университет „Неофит Рилски“ - Благоевград и Пиринският туристически форум.

Общият бюджет на проекта е 1 364 493,49 евро, а Дирекцията на Национален парк „Рила“ ще получи финансиране в размер на 219 021, 50 евро. Основната дейност, която парковата дирекция ще изпълни, е строителство на Посетителски информационен център /ПИЦ/ към съществуващата административната сграда на Парка в Благоевград в квартал „Вароша“. Сградата ще бъде обособена на място, предвидено да обхване голяма част от основния туристопоток на Благоевград в стария квартал на града „Вароша“. Местоположението на центъра е стратегическо и е изходна точка към защитената територия и зона. Дейностите в ПИЦ ще се извършват от експерти по интерпретация и екологично образование, по биоразнообразие, туризъм и географски информационни системи. В рамките на проекта Дирекцията ще разработи и внедри приложение (софтуер), съставен от три основни модула - „ГИС базиран“, „Административен“ и „Природни бедствия“. Предвидени са също семинари и тематични обучения за защитената зона.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов