Избрани Новини

Новите проучвания на древния град Хераклея Синтика започнаха

През миналата година са направени теренни обхождания

От началото на месец април се подновяват археологическите проучвания на най-големия археологически обект по долината на средна Струма Хераклея Синтика, информира БНТ. През миналата година са направени теренни обхождания, които продължават да учудват с мащабите на този град. Ръководител на проучванията е доц. д-р Людмил Вагалински, а в тях ще участват и археолози от историческия музей в Петрич.

Самият град Хераклея Синтика заема площ от около 10 квадратни километра. Преди 15 години във фонда на Историческия музей - Петрич е предадена масивна мраморна плоча с надпис на латински език. От него става ясно името на античния град - Хераклея Синтика. Интересът към останките от този древен град провокират археолозите за нови проучвания.

Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич
"Този път идеята е да разкрием една допълнителна част която е свързана около водоскока с лъвските глави и обхваща пасажа между елинистическата фасада от времето на македонските царе Филип Втори и Александър Македонски до Римската епоха."

Археологическите изследвания започват през 2007 година, а всичко открито до момента е консервирано и експонирано в Историческия музей в Петрич. За предстоящите нови проучвания вече има и допълнително финансиране.

Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич
"Финансирането идва от няколко посоки. От една страна историческият музей в Петрич финансира археологическите проучвания с 30 000 лева. Трябва да спомена и подкрепата от страна на община Петрич, която ще асфалтира пътя до тук, което е изключително важно за туристите. Помислили сме и за достъпа на хора в неравностойно положение."


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов