Избрани Новини

Жителите на Долно Българчево сбъдват мечта на предците си за храм

Идеята за строителството на храм се заражда през далечната 1926-а година

Жителите на благоевградското село Долно Българчево се обединиха, за да сбъднат мечтата на дедите си и да построят храм в населеното място, информира БНТ. С дарения на местните хора и строителни фирми през 2006-а година е направена първа копка на молитвения дом. Сега църквата е издигната почти до купола.

Идеята за строителството на храм в Долно Българчево се заражда през далечната 1926-а година, когато столичен архитект дарява проект за църковна сграда.

Елена Стойчева, кмет на село Долно Българчево: „Оттогава е тази идея. От стари хора знам, че на това място някога е живял някакъв поп. Водят си го като черковно място. Това е там свещено место,  къде е са черквата.”

Преди 11 години лично покойният Неврокопски митрополит Дядо Натанил поставя основния камък на храма. Сградата има нов съвременен проект, който е дарен безвъзмездно от благоевградския архитект Костадин Сандев: Проектирал съм много сгради, много съоръжения, градоустройствени планове за града, но това ми беше първата черква, която породи у мен това желание и тоя ентусиазъм за работа. След като направихме проекта, решихме с колегите да го дарим целия проект безвъзмездно.”

Светата обител ще е с площ от 100 квадратни метра. Камбанарията ще бъде висока около 11 метра.

Елена Стойчева, кмет на село Долно Българчево: „Надявам се до 26 октомври поне купола да сме вдигнали. Тогава се пада и храмов празник. Черквата ще се казва „Свети Димитър”.”

Ще са нужни още 15 хиляди лева, за да се постави дограма на храма. Хората в Долно Българчево разчитат изцяло на дарения, за да завършат черквата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов