Деца от Кресна и Симитли ще учат за мечките, лешоядите и костенурките в Пирин - blagoevgrad.utre.bg

Деца от Кресна и Симитли ще учат за мечките, лешоядите и костенурките в Пирин

03 юни 2017, 13:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Nature School

    Лагерите са през юли и август

Фондация "Училище за природа" организира 3 летни лагера за 36 деца в с.Влахи

През юли и август Фондация „Училище за природа” ще организира три образователни екологични лагера за ученици от общините Кресна и Симитли в село Влахи в Пирин. Заниманията ще продължат 5 дни, а младежите ще могат да се запознаят с експерти биолози, които изучават защитени видове като белоглавия лешояд, кафявата мечка, шипобедрената и шипоопашатата костенурка. Децата ще подготвят презентации, които да представят на своите съученици в началото на следващата учебна година.

В резултат на всичко това се цели да се запознаят и ангажират подрастващите с проблема на опазването на биологичното разнообразие, богатството на Натура 2000 и защитените територии в района. Идеята за за проекта дойде от тазгодишното унищожение на популацията на реинтродуцирани белоглави лешояди в района на Кресненското дефиле, както  и дългогодишните проблеми, свързани с бракониерството, използването на отрови и убиването на редки видове.  За преборването им избираме дългия, но по-сигурен начин - образование на  подрастващите.

Дейностите са част от проект „Децата на Пирин в грижа за природата” – един от проектите, които програма "Мтел еко грант" одобри за финансиране през тази година. Програмата подкрепи общо четири идеи за опазване на природата с близо 25 000 лева, като всеки от проектите ще получи до 7 хил. лева. Грантът е част от програмата за социална отговорност на компанията „Природа с бъдеще“ и се осъществява за девета поредна година в партньорство с Фондация BCause. Другите одобрени проекти са на Българска Фондация „Биоразнообразие”, Национално читалище „Н. Й. Вапцаров”,  Хасково и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ.

Общо 37 проекта се състезаваха за финансиране по програмата, като до финалния кръг достигнаха седем. Жури, съставено от професионални природозащитници, общественици и социални предприемачи, избра четирите най-стойностни от тях, които да получат средства по „Мтел еко грант“.

Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в Мтел и представители на организациите, които ще реализират инициативите до края на годината, подписаха договорите на 30 май. 
Повече информация за програмата "Мтел еко грант" и спечелилите проекти можете да видите на http://www.mtel.bg/priroda.

Фондация „Училище за природа” е екологичен и социален проект, ориентирам към учениците и младите хора. То е инициатива с дългосрочен характер, свързана със създаване на посетителски демонстрационен център за приложно природозащитно образование. Целта му е да разпространява идеята и да мотивира младите хора да участват в дейности за опазване на околната среда. Мисията на Училището е да отваря врата на малки, големи и още по-големи деца за преживявания в хармония с природата. Училището е напълно оборудване за посрещане на групи от до 14 деца и възрастни и провеждане на занимания на открито и закрито.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета