Мъртвата Даскалдимитрова липа "възкръсва“ в дърворезбен мемориал - blagoevgrad.utre.bg

Мъртвата Даскалдимитрова липа "възкръсва“ в дърворезбен мемориал

16 юни 2017, 15:31 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    с.Коларово

    След една година ще бъде готова творбата

Дърворезбената композиция ще бъде изваяна от скулптора и секретар на селското читалище "Яне Сандански 1952“ Евгени Гоцков

Мъртвият ствол на Даскалдимитровата липа ще оживее в дърворезбен мемориал. Той ще увековечи спомена за емблематичното дърво и паметта на неговите създатели – учителят Димитър Стоянов и възпитаниците му от випуск `1942 на днешното СОУ „Васил Левски“ село Коларово.
Както вчера ви информирахме, разразилата се буря повали символа на петричкото село Коларово – известната Даскалдимитрова липа.
Дърворезбената композиция ще бъде изваяна от известния скулптор и секретар на селското читалище „Яне Сандански – 1952“ Евгени Гоцков. Докато дървесината изсъхне и стане годна за обработка, вече ще има и окончателен графичен проект, а след една година ще бъде готова и творбата. Нея Евгени Гоцков ще дари на СОУ „Васил Левски“, село Коларово.
Освен бивш възпитаник на училището, коларовският творец е и негов бивш заместник директор, потомствен учител и син на емблематичния Георги Гоцков – един от випуск `1942, засадил липата по инициатива на незабравимия даскал Димитър Стоянов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета