Избрани Новини

Благоевград става столица на италианското изкуство

Две изключителни изложби гостуват в Градската художествена галерия и РИМ- Благоевград

Жители и гости на Благоевград ще имат възможност да се потопят в изяществото на италианското изкуство този месец. Две изключителни изложби ще гостуват в Градската художествена галерия и РИМ- Благоевград.  

Днес от 18.00 часа италианският художник Алесандро Киарапа ще представи своя самостоятелна изложба в благоевградската художествена галерия. Специален гост на събитието ще бъде Н.Пр. Антонио Таркуинио, почетен консул на Република Италия.
Името на изложбата препраща към още един гениален италианец, поет и писател, литератор, философ - Данте Алигиери и „Божествената комедия“. Алесандро Киарапа е роден в Пополи, Италия през 1994г. Той е един от ярките таланти на съвременното изкуство в Италия. За своите произведения художникът казва, че ги вижда в ума си. Изкуствоведката Пламена Димитрова-Рачева  казва за Алесандро, че неговите образи съчетават различни чувства, включително удивление и непокорство, болка и устрем, страдание и възторг. Според нея изкуството му носи концепция, свързана с традициите на ренесансовия неоплатонически възглед, но е духовно развита и рядко оригинална като индивидуално мислене и стил.
Още една изключителна изложба очаква почитателите на изобразителното изкуства на 18 юли. Тя ще бъде открита от 17.00 часа в Регионалния  исторически музей. Историята на гостуващата изложба от Италия започва с изтъкнатия творец и дългогодишен преподавател във Факултета по изкуствата на ЮЗУ „Н. Рилски“ - Благоевград доц. д-р Здравка Лисийска. Тя е забелязана на форум в Милано от местни художници, които проявяват интерес към нейните картини и към страната й. Общо 35 художници ще посетят Благоевград, за да представят съвременното изкуство на Италия пред българска аудитория.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов