Белица се готви за празник - blagoevgrad.utre.bg

Белица се готви за празник

25 юли 2017, 09:41 | blagoevgrdutre
 • Снимка:
  Община Белица

  Празникът е на 2 септември

 • Снимка:
  Община Белица

 • Снимка:
  Община Белица

 • Снимка:
  Община Белица

 • Снимка:
  Община Белица

Празникът е под мотото "С любов и вяра в общите ценности”

Природа, история и реалност, минало и настояще събира на едно място хората от община Белица и региона в празника на Община Белица.

Под патронажа на кмета на Община Белица на 2 септември 2017г. – събота, в Белица ще се проведе Празник на Община Белица с мото „С любов и вяра в общите ценности”

Целта на празника е да съхрани и популяризира българската природа, фолклор и народни традиции – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на любовта и вярата в общочовешките ценности и националната ни култура. Да представи и популяризира модела на мирно съжителство на етнически и религиозно разнообразни общности, който да се мултиплицира на национално и световно ниво. Стимулиране на туризма като икономическа дейност, в който основно място заемат хората. Да допринесе за увеличаване на посещаемостта и успешното развитие на целогодишен туризъм в община Белица.
Празникът е свързан и с 48-годишнината на град Белица, когато на 29 август 1969 г. с решение на Народното събрание, обнародвано в Държавен вестник брой 68, Указ 828, на основание чл. 35.19 от Конституцията на Народна Република България и чл.6 от Закона за народните съвети Белица е обявена за град.
Специален акцент на празника е създаване на условия за развитие на туризма, за реализиране на хората в разнообразните туристически услуги. Затова на специално подготвени щандове, всеки един производител на земеделска продукция, на млечни продукти и от месо, събирачи на билки и гъби, производители на сладка от горски плодове, пчелен и билков мед, местни занаятчии ще имат възможност да изложат своите продукти, придобити и произведени в екологична среда.
Няма как да не привлекат вниманието ви известния, сладък и здравословен белички кромид - лук, както и разнообразните видове току що набран сух боб /фасул/ - от най-малкия до най-едрия. През целия празничен ден до късно вечерта на открита сцена в центъра на Белица ще имате възможност да съпреживеете и участвате в забавна културно-развлекателна програма. Ще се насладите на феерия от багри, музика, песни и танци от Пирин, Рила и Родопа планина. Млади момичета за първи път ще затъкат в беличкия разбой /стан/, ще бродират и плетат на открито, ще се учат да точат тесто за баница, ще точат юфка, ще валят траань /трахана/. Млади моми и ергени с песни и закачки ще се люлеят на „врътка”, типична за село Бабяк. На богата „Пъстра трапеза” ще бъдат изложени местни традиционни специалитети, от които ще имате възможност да опитате. Осем футболни отбора от Белица, страната и региона ще разиграят двудневен /петък и събота / детски футболен турнир на стадиона в града.
Очакват ви още много и разнообразни изненади от известни изпълнители на фолклорната и популярна българска песен и поп фолк.
Специална туристическа програма с организирани туристически маршрути „Приятели на Белица” ще ви докосне до природните и туристически забележителности в природният феномен Белица.
Планувайте отпуските си, грабвайте усмивките и доброто си настроение, и право при нас на 2 септември 2017 г. /събота/ в приказното райско кътче - община Белица! Подарете си мигове, пълни с радостни емоции и преживявания от родовите срещи в бащиния край!Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета