Избрани Новини

Кюстендил е на ръба на водна криза

Подава се вода и от 25-те кладенеца по река Струма

Кюстендил е на критичния минимум с дебита за питейната вода заради продължителното засушаване, казаха от оператора "Кюстендилска вода". За областния град са необходими по 240 литра в секунда, които в почивните дни не могат да се осигурят, ако не се включат помпите на кладенците по река Струма.

Засега няма намалено налягане, нещата обаче наистина са предкритични. През почивните дни консумацията на вода се увеличава заради многото гости и отпускари, които са в града и при родителите на село, и се налага да се подава вода на помпажен принцип от 25-те кладенеца по река Струма, поясни гл. инженер на "Кюстендилса вода" Владимир Джоров.

Двадесетина селища в региона са с режим на водата - в общините Кюстендил те са 5, като най-зле е с.Дворище. В Бобошевско те са 3, в Кочериново - 4, като местните в с.Крумово се оплакват, че цяла седмица чешмите им били сухи. В Бобов дол една махала в с.Коркина се мъчи без вода. Общо около 2 300 жители в областта са на воден режим, каза шефът на оперативиня отдел на оператора Йорданка Харалампиева. Нещата се влошили още през зимата, когато на много места водоизточниците замръзнали. "Ако и следващата зима е такава и температурите паднат до -30 градуса, водоподаването става сериозен проблем, нещата стават зле", прогнозира  за kmeta.bg инж.Джоров.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов