Избрани Новини

Вдигат параклис в памет на жертви на комунизма

Край гръцкото село Латрово, Демирхисарско е лобното място на над 50 общественици от Свети Врачко

Да се построи параклис в памет на българи, убити от български комунисти в днешна Гърция. Това е мисията на д-р Васил Попов от град Сандански, информира kmeta.bg. Целта му е не само да се вдигне малък храм, но и да се постави паметен знак край гръцкото село Латрово, Демирхисарско, където е лобното място на над 50 общественици от Свети Врач /старото име на Сандански/.

„За първи път стъпих на това място през 1990 година. Още имаше остатъци от човешки кости. Там е намерил смъртта си моят дядо Зисо Попов, който бил и кмет на Свети Врач. Заедно с десетки общественици от града са закарани там и не просто са убити, а повечето са изкормени и оставени да умрат в жестоки мъки от комунистите през нощта на 3 срещу 4 октомври 1944 година. Жертвите дори не са били погребани”, разказва хирургът Васил Попов.

Той уточнява, че те са били натоварени на камион - всички първенци не само от град Свети Врач, но и от съседните села, за да бъдат умъртвени. Гърците са кръстили местността, където е лобното им място - Скотомени /б. а. – изкормените/. Това престъпление трябва да се третира като престъпно деяние спрямо човечеството на гръцка територия от българските комунисти, убеден е медикът.

Тази година на 3-ти или 4-ти октомври наследници на избитите мъченици ще бъдат там, където са намерили смъртта си техните предци. Ще има и свещеник с тях, който да отслужи опело за душите на мъртвите. „Дължим им тази почит. Стартираме и кампания по набирането на финансови средства за издигането на параклис и монтирането на паметна плоча в местността Скотомени. Имаме разбирането и съгласието на гръцките власти”, каза още д-р Попов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов