Избрани Новини

Неврокопският митрополит Серафим освети новия параклис "Св. апостол Павел"

Поводът е 1950 години от смъртта на апостола

Днес Неврокопският митрополит Негово Високопреосвещенство Серафим освети новопостроения параклис „Св. апостол Павел“ в село Огняново, община Гърмен. След водосвет Неврокопският митрополит отслужи и Света литургия пред събралите се десетки миряни от целия регион. Освещаването на параклиса в Огняново всъщност е и кулминацията на тържествата в чест на св. ап. Павел в навечерието на 1950 години от неговата мъченическа смърт.
Преди това в Огняново бе проведена голяма историческа кръгла маса на тема „По стъпките на св. ап. Павел по нашите земи“. Пред повече от 100 души представители на местната власт, учители, служители на регионалния музей в Гоце Делчев, интелектуалци и широката общественост учените се обединиха около твърдението, че светият апостол е живял и проповядвал по тези земи, съдейки за това от различни артефакти и летописни сведения. "Свети апостол Павел е човекът, който прави Христовата вяра световно достояние, световна религия, защото той разбира, че Божието слово трябва да бъде за всички хора", заяви проф. д-р Пламен Павлов по време на историческата кръгла маса в Огняново.
След официалната церемония по освещаванета му, параклисът на името на св. ап. Павел ще отвори врати за всички вярващи и туристи в известния балнеоложки курорт. Храмът е изграден по идея и със средства на местния бизнесмен Иван Биларев и неговото семейство. Мястото за градежа на параклиса „Св. апостол Павел“ и основополагащия камък са осветени лично от  Неврокопския митрополит Серафим. Архитектурата на параклиса е възложена на арх. Стела Дулева, известна с проектите си за изграждане на различни християнски храмове в страната. Екстериорът на параклиса е дело на приложния копривленски художник Павел Коцалев. Той е автор на всички мозайки вън и вътре по пода. Изрисуването на основните икони на иконостаса също е дело на Коцалев. Самият иконостас и вратата са родени от ръцете на известния дърворезбар Атанас Киряков от Копривлен. Вратата е направена от масивен дъб, а иконостасът -  от липа. Изписването на вътрешната част на параклиса е възложено на благоевградския зограф Борис Донев, чиито корени са от Огняново. Донев е известен с иконописта си и активно участва в реконструкцията на българския манастир в Света гора. Останалата част от градежа се извърши от строителна фирма IB Building.
Параклисът „Св. апостол Павел“ се намира в двора на бившия Профилактариум Огняново, днес хотел Therma Vitae. Мястото за построяване на храма именно в Огняново никак не е случайно. Според различни исторически и църковни сведения в миналото лично св. апостол Павел е бил по тези земи и е осветил минералните извори на Огняново, където днес, стотици години след делото на св. апостол Павел, много хора идват тук, за да лекуват различни болежки. Основание за това учените откриват в послание на светия апостол до неговия ученик Тит, който проповядва на остров Крит и в Далмация. Свети апостол Павел го призовава: „постарай се да дойдеш при мене в Никопол, защото съм решил там да презимувам”. По поречието на река Места, в долината между Пирин и Родопите, се е издигал римският град Никополис ад Нестум. Делят го около 70 км от Филипи (недалеч от днешна Драма), където св. ап. Павел със сигурност е проповядвал християнството – според преданията там той покръства и първата европейка – света Лидия. Известно е и неговото послание до филипяните – жителите на този град. Някои учени предполагат, че древният римски град Никополис  ад Нестум, разкрит при разкопки край Гоце Делчев, е всъщност същият Никопол, където апостолът е очаквал ученика си Тит. И досега по тези земи може да се чуе преданието, че минералните извори при Огняново са благословени лично от св. апостол Павел – по неговите молитви Бог ги е дарил с целебна сила. Осветените от св. ап. Павел води ги сравняват с елея, който Църквата освещава със специално тайнство за изцеряване на болни.
Минералният извор в Огняново, известен с името Мирото, който се е експлоатирал още в древността, е с температура на водата при различните извори в селото между 39 и 43 градуса. Физико-химичният й състав помага при лечението на над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов