Избрани Новини

Православието събра над 6 000 младежи в град Яш (снимки)

Един от тях бе благоевградчанинът Петър Петров

От 1 до 4 септември в гр. Яш, Румъния се състоя международна православна младежка среща. Тя се провежда за четвърти път в Румъния и събира хиляди млади хора от цял свят на възраст между 16 - 35 години. Темата на тазгодишната среща беше „Младият човек в търсене на свободата“.
На срещата присъстваха участници от над 20 страни (Румъния, България, Молдова, Украйна, Гърция, Сърбия, Албания, Македония, Франция, Германия, Белгия, Италия, Испания, Португалия, Ирландия, Великобритания, Швейцария, Турция, Йордания, Сирия и Африка).
Целта на срещата е да осигури рамки, в които младите да могат да намерят модели на подражание, да споделят житейския си опит, което ще ги приближи или покани в Църквата, споделяйки своите християнски павославни ценности и насърчавайки диалога между румънските и чуждестранни младежи.

Организатор на събитието бе младежкият отдел към Румънската православна църква, открит с благословението на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Яш и митрополит на Молдова и Буковина Теофан през 2010 г. Мисията на младежкия отдел е да създаде поколения млади хора, които да бъдат в добра взаимовръзка с духовниците.
Съорганизатор бе и румънската асоциация за християнски православни студенти към клон Яш. Тя е младежка неправителствена организация и нейната мисия е да популяризира вярата и православната духовност сред младите хора, предимно в академична среда и има над 25-годишен опит, както и повече от 200 активни членове студенти.
Българската група бе водена от свещеник Кирил Синев и Милен Бакалов от Русенска митрополия. Тя бе най-многобройната чуждестранна група, като наброяваше 44 участника от различни епархии на България (Софийска, Русенска, Ппловдивска, Неврокопска и Сливенска).
Петър Петров, координатор в Православния информационен център в Благоевград към Неврокопската света митрополия, беше част от българската делегация. Ето какво още споделя той:

"Още при пристигането ни на румънска земя бяхме топло посрещанти от домакините, като през целия престой ни осигуриха съпровождащи нашата делегация доброволци.
Веднага след слизането ни от автобуса се отправихме към Двореца на културата в град Яш, където бе дадено и началото на тържественото откриване на IV-та международна православна младежка среща, на която участниците бяха в традиционни за страната им носии. 
Лично Негово Светейшество румънският патриарх Даниил присъства на церемонията по откриването, както и много духовници, представители на Румънската и другите поместни православни църкви. Патриарх Даниил се обърна към всички с напътствени слова. Той сподели, че православният християнин, бидейки раб Божий, е наистина свободен човек, и че младите хора са в духовно търсене, защото са разочаровани от нещата, които обществото предлага, но мирът и радостта могат да бъдат дадени единствено и само от Господ Иисус Христос на тези, които истински Го търсят.
На следващия ден имахме възможност да присъстваме на богослужение в църквата „Св. Николай Мирликийски“, където присъстваха и много други младежи, сред които и африканската група, която бе на клира и допринесе за красотата на богослужението.
След това се отправихме към един от университетите в града, за да участваме в т. нар. работни срещи. Те от своя страна представляваха разпределяне по групи от около 15 човека от различни страни, в които ни бяха поставени различни задачи, чийто акцент беше поставен върху основната тема на срещата „Младият човек в търсене на свободата“.
Интересно за всички участници бе опознаването помежду ни, срещата с хора от различни държави и култури, да споделим мисли и чувства за това какво е свободата и кога човек се чувства свободен. Също така трябваше да размишляваме върху текстове на Никос Казандзакис (гръцки писател, поет, драматург и мислител), Петре Тутеа (румънски философ) и върху текст от Евангелието на св. Йоан Богослов. Оказа се изключително интересно и безценно за всички да споделят и чуят опита на останалите младежи в Православната църква. По-късно същия ден бяхме поканени на конференция в Двореца на културата в Яш, на която бяха представени отново всички участници, като им бе дадена думата, за да споделят впечатления от организирания форум.
След това имахме възможност да посетим митрополитската катедрала, където се намират светите мощи на св. Петка Търновска. Голяма радост и щастие бе за нас да се поклоним на обичаната от всички св. Петка. А след това посетихме и църквите „Три Светители“ и „Св. Сава“. 
В неделя 13 след Петдесетница бе отслужена св. Литургия на площада пред митрополитската катедрала, където се събраха около 7000 души. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Критския митрополит Андрей в съслужение с епископи и митрополити от Румъния и другите поместни църкви. По време на богослуженоето бе извършено и свещеническо ръкоположение. Българската православна църква бе представена от Негово Високопреосвещенство митрополит Наум, който след края на богослужението се срещна и с българската група. И двете страни споделиха радостта от възможността да присъстват на подобно събитие, като българската група изпя многолетствие за митрополит Наум и тропара на св. Йоан Рилски за всички участници.
Вечерта в неделния ден бе организиран младежки марш за всички участници в събитието, които наброяваха около 7000 човека. Вървейки по улиците на Яш срещахме хора от различни възрасти, румънски минувачи, които ни се радваха, а ние споделяхме тези емоции и се радвахме, че вярата сред нашите братя и сестри е жива. Маршът завърши пред катедралния храм и там бяха четени вечерни молитви на различни езици от по един представител на всяка страна. 
В понеделник сутрин отново се събрахме пред митрополитската катедрала, където бе официално закрита международната православна среща за младежи от Негово Високопреосвещенство Теофан,  архиепископ на Яш и митрополит на Молдова и Буковина. Той благодари на всички участници в събитието, като думата бе дадена и на по един представител от всяка страна.
Българската група благодари на Румънската православна църква, както и на всички, допринесли за организирането на това прекрасно събитие, на доброволците, без чиято помощ нямаше да е същото, както и на Българската православна църква за предоставената ни възможност да бъдем участници в четвъртата младежка международна православна среща, спомените от която ще останат в сърцата ни", сподели координаторът на Православния информационен център в Благоевград Петър Петров, член на българската делегация.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов