Избрани Новини

Храмът в Овчарци пази чудотворна икона на Богородица (Снимки)

До днес се помнят чудесата, случили се на молещите се

Послучай празника Успение на Свети апостол и евангелист Йоан Богослов, ще ви разкажем за чудотворна икона на Света Богородица, която се пази в храм "Св. Йоан Богослов" в село Овчарци. Поклонници идват от цялата страна с молба да се сдобият с рожба или да се излекуват от тежка болест. Чудотворната икона на Света Богородица е донесена от първия свещеник служил в църквата - йеромонах Константин.

Йеромонах Константин донесъл иконата с образа на Светата Майка от Атон и повече от 130 години, тук се случват чудеса, разказват местните хора.

Костадин Кацарски дълги години се грижел за храма, пял в църковния хор и е свидетел на някои от чудесата.

Костадин Кацарски: :Много млади хора, които немат рожба, идват тука, молят се, чете им свещеникът специални молитви и след това се сдобиват с рожба."

Строежът на църквата "Св. Йоан Богослов" започва през 1881 година от майстори-строители от село Крушево – Дебърско. Помагат и местните хора. Църквата в село Овчарци е една от най-големите в района в община Сапарева баня.

Костадин Кацарски: "Иконите от царския ред са изографисани и досега не е имало никакъв ремонт. Оригинални са. Предполага се, че самоковски иконописец ги е рисувал, няма точни сведения."

Храмът в село Овчарци е запазен до днес в автентичния му вид. Реставриран е само средния свод на църквата от местния майстор зограф Стоянчо Стоев. В храма се пазят и много други стари икони на Света Богородица, подарени в знак на благодарност от хора, чиито молитви са били чути от Божията майка, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов