Избрани Новини

Стотици гости събра Фестивалът на кестена в полите на Беласица

Десетки сдружения и хора се включиха в организацията на събитието

От 13 до 15 октомври за шеста поредна година се проведе Фестивал на кестена в село Коларово, община Петрич. Стотици гости от различни краища на страната, присъствали на празника, опитаха кулинарните специалитети от кестени и се насладиха на колоритните фолклорни изпълнения от района на Подгорието. Официални лица, уважили събитието, бяха народният представител Георги Динев, заместник-областният управител на област БлагоевградАнтоанета Янчева, представителят на община Петрич Нина Попова, кметът на село Коларово танас Гошев, директорът на Природен парк „Беласица“ Добриел Радев, директорът на Регионална дирекция по горите - Благоевград инж. Иван Гергов, заместник-директорът на Югозападното държавно предприятие Антоанета Дивилска и директорът на ДГС - Първомай инж. Димитър Комитов. Директорът на ПП „Беласица“ в своето приветствено слово благодари на всички местни хора, които взеха участие в провеждането на празника и добави, че само с общи усилия можем да продължим започнатата традиция и Фестивалът  на кестена да стане емблема на Подгорието, на Природен парк „Беласица“ и на община Петрич. Държавните институции и хората от района на планина Беласица представиха по най-добрия начин пред своите гости природното и култуно наследство на своя край. Пъстри шатри, отрупани с кулинарни изкушения от кестени и традиционни ястия, танцови изпълнения на домакините, забавления за малки и големи направиха празника на кестена незабравим за всички.

Фестивалът на кестена се организира от Дирекцията на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителната агенция по горите с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие и община Петрич, в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие и Пирински туристически форум, както и с активното участие на кметовете и читалищните секретари на подгорските села. Организирането на фестивала щеше да е невъзможно без активното участие на цялата общественост на Подгорието.

Събитието се реализира и благодарение на любезното участие на Народно читалище "Братя Миладинови - 1914" - Петрич, Общинския детски комплекс - Петрич, Винарна „Орбелия“, Туристическо дружество „Калабак“ - Петрич, ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ - Петрич,“ „Вкусната биоградинка“ от ОУ „Хр. Ботев“, с. Беласица, Сдружение „Млад планинар, Къща за гости „Янкиш“ село Самуилово, Къща за гости „Орхидея“ село Яворница“, Огражденска къща „Боровичене“, Куклен театър Благоевград, Клуб на пенсионера село Коларово и Планетум Македония, Кръстьо Козеринов - Майстор Кънчо-село Беласица, Образователен център „Делфин”, Живо село, Жива бира „Раджен“ и м-н „Природа“, Сдружение „Заедно можем повече“, Клуб на пенсионера село Коларово и СУ „Васил Левски“ село Коларово.

Дирекцията на Природен парк „Беласица“ отправя благодарности към всички, положили усилия и отделили от времето си за организирането и провеждането на „Фестивал на кестена 2017 г.“!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов