Избрани Новини

Библиотеката в Кюстендил лекува книги с кислород

Новините

26-01-2018, 11:12

Снимка:

Регионална Библиотека Кюстендил

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Библиотеката в Кюстендил е приела няколко дарения миналата година

Жените в Кюстендил четат повече от мъжете

Експерти реставрираха редки издания по съвременна технология

Ръководството на Регионална библиотека Кюстендил покани експерти, които направиха оценка на състоянието на редките и ценни издания, притежавани от културната институция. Гостите дадоха и своите препоръки за по-нататъшно дългосрочно съхранение.
В три последователни дни (от 24-ти до 26-ти януари 2018 г. ) в Регионална библиотека Кюстендил работиха д-р инж. Искра Цветанска – главен експерт в Университета по библиотекознание и информационни технологии и Христо Златанов.
Друга основна причина експертите да бъдат поканени е оценка на физическото състояние на фонда на библиотеката на гимназия "Неофит Рилски", който Регионална библиотека прие след закриването на Гимназията. Тъй като фондът се нуждае от хигиенизиране и дезинфекция, предложението на експертите е това да стане чрез съвременния екологичен метод "Аноксия". Той е предназначен да  дезинфекцира и така дългосрочно да съхранява обекти на книжовното културно-историческо наследство.
Методът се състои в процес на отстраняване на кислорода в затворено пространство чрез изолиране на книгите в балон, изграден от специален найлон с висока степен на непропускливост на кислород. Въздухът в балона е заместен от инертен газ (азот, аргон или въглероден двуокис). В тази среда книгите остават 21 дни. Превантивната аноксия задържа деградационните (химични и биологични) процеси в хартията. След 21 дни книгите ще бъдат обезпрашени и готови за съхранение. Този процес не предизвиква вторични ефекти и не представлява риск за здравето на работещите и потребителите.
Мисията на Регионална библиотека е съхраняването, опазването и осигуряването на достъп до обектите на книжовното документално наследство. Кюстендилската библиотека е третата в страната регионална библиотека (след Русе и Габрово), която прилага този метод за съвременно екологично опазване, дезинфекция и дългосрочно съхранение на своите ценни фондове.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов