Избрани Новини

Илинденци отпразнува Трифон Зарезан

Цар на лозята за поредна година стана Йордан Парапанов

Боговете на виното слязоха в местността „Масовец“ и благословиха лозовите масиви на с. Илинденци, след което празникът се пренесе на площада в с. Илинденци, където приветствени думи и сърдечни поздрави отправи кметът на община Струмяни Емил Илиев. По повод 26-тото издание на празника, той пожела на всички винопроизводители и любители на виното преди всичко да бъдат живи и здрави, да продължават да правят хубаво вино и прославят с. Илинденци и община Струмяни по целия свят, защото това е едно кътче, благословено с плодородна земя и трудолюбиви хора, на което имаме привилегията да се радваме и което трябва да ценим, запазим и развиваме за в бъдеще.
Сред официалните гости на празника бяха Антоанета Янчева - зам. областен управител на област Благоевград, Вангел Анталавичев - зам. кмет на община Сандански, Златка Яневска - председател на Общински съвет Струмяни, Петя Тасева и Фиданка Котева - заместник-кметове на община Струмяни, Иван Секулов - сдекретар на община Струмяни,  Ангел Георгиев - представител на РИОСВ Благоевград.
Един от най-дългоочакваните моменти бе награждаването на победителите в конкурса за „Най-добро вино“ и короноването на „Царя на лозята“.
По традиция кметът на община Струмяни Емил Илиев връчи наградата на „Царя на лозята“, която за поредна година бе спечелена от Йордан Парапанов.

Тази година бе връчена и една специална награда и почетна грамота на  Ангел Станишев за неговия дългогодишен принос за запазване на нематериалното културно наследство на с.Илинденци.

В категорията за „Най-добро червено вино“ победителите са:
Трето място – Мария Златкова;
Второ място – Йордан Парапанов;
Първо място – Георги Сарадинов;

За най-добро гостуващо червено вино наградата получи Благой Стоянов.

В категорията за „Най-добро бяло вино“ победителите са:
Трето място – Румен Парапанов;
Второ място – Огняна Стоилкова;
Първо място – Кирилка Златкова;

За най-добро гостуващо бяло вино наградата отиде при Любомир Мариянски.

На отличените участници в конкурса бяха връчени грамоти и предметни награди.
Празникът бе съпроводен и с вкусната кулинарна изложба, специално подготвена от дамите на пенсионерски клуб „Белица“ в с.Илинденци и неизменното за днешния ден хубаво и пивко вино.
Специално за всички жители и гости на китното село бе представена и ретроспективна фотоизложба, посветена на празника на Боговете на виното и показваща запомнящи се моменти от него през годините.

Фолклорен ансамбъл "Огражденска четворка", фолклорен ансамбъл "Бисер" - Благоевград, оркестър "Русалка" и фолклорен ансамбъл "Малешевци" се погрижиха за доброто настроение и приятните емоции на всички гости на 26-тото издание на празника.





Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов