Ръст на туристи, но и на безработни в Сапарева баня - blagoevgrad.utre.bg

Ръст на туристи, но и на безработни в Сапарева баня

06 февруари 2018, 20:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Сапарева баня

    Строителството на къщи за гости не спира

Над 300 души от активното население са безработни, повечето – трайно

Около 10% от жителите на иначе развиващата се курортна община Сапарева баня нямат работа, информира БНТ. Над 300 души от активното население са безработни, повечето – трайно. В същото време градът става все по-предпочитана туристическа дестинация, а строителството на къщи за гости не спира.

В Сапарева баня залагат изцяло на туризма. Градът е сред рекордьорите по брой на къщите за гости – лицензираните са 74, подадени са заявления за строителство на още четири. Има и няколко хотела. В същото време безработицата остава висока. Сред основните причини са ниските заплати на заетите в сферата на туризма.

Калинка Милушева: „Не сравнително, определено ниски. Сега зависи от изпълняваните длъжности, но минималната работна заплата и около нея – това е.”
Калин Гелев, кмет на Сапарева баня: „Не сме индустриален град. Имаме два шивашки цеха, които в голяма степен вече са се посвили като производство и една добре работеща печатница.”

От Общината в Сапарева баня казаха, че в момента много от сезонните работници и строителите са използвали възможността да се регистрират в Бюрото по труда, затова статистиката не била притеснителна.

Калин Гелев, кмет на Сапарева баня: “По-скоро ме притеснява това, че имаме един процент от около 2-3%, който е постоянната безработица. В бума на продажбата на имотите голяма част от местните хора имаха едни добри постъпления и може би разчитат и към момента използват и не смятат за нужно да упражняват труда си.”

Преди около десет години земята в Сапарева баня се продаваше за повече от 300 лева на квадратен метър. Сега цените са в пъти по-ниски.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета