Избрани Новини

Почна нова инициатива за Кресненско-Разложкото въстание

Във фейсбук беше създадена страницата "Кресненско-Разложко въстание"

Кметът на община Кресна Николай Георгиев, стартира нова инициатива, посветена на 140-годишнината от Кресненско–Разложкото въстание. Във фейсбук беше създадена страницата "Кресненско-Разложко въстание" (страницата е общодостъпна и може да бъде открита на адрес: https://www.facebook.com/kr.vastanie/ ), в която се приканват за общо действие жителите на "Кресненско, Разложко, Благоевградско и всички територии в пределите на нашата родина и извън нея, на които в момента живеят потомците на героите на въстанието от 1878 г."
В уводната статия на страницата четем:
"Скъпи приятели от Кресненско, Разложко, Благоевградско и всички територии в пределите на нашата родина и извън нея, на които в момента живеят потомците на героите на въстанието от 1878 г.
Обръщаме се към вас с горещ призив за общо действие !
Всеки от вас е израсъл с историите на бащи, майки, дядовци, баби, прадядовци, прабаби и други близки и далечни роднини, които в устни разкази са ви направили "свидетели" на случки и събития, станали по време на Кресненско-Разложкото въстанието. Вероятно мнозина от вас не си дават сметка какво богатство са тези разкази и устни предания.
Направихме тази страница, за да се опитаме днес, когато ни предстои да честваме 140-годишнината на Кресненско-Разложката епопея, да върнем заедно времето и да възстановим разпилените парчета от историческия пъзел на подвига и саможертвата, понесли на крилете си героите на въстанието. Да си разкажем един на друг и на онези наши сънародници, които нямат историческа памет за онези велики дни, всичко, което помним и знаем.
Народ без история не е народ, а общност, която няма минало, за да я свързва, ще изтлее бавно и ще потъне в забвение.
Скъпи приятели,
Разкажете ни вашите истории !
Онагледете ги, ако можете със снимки от вашите семейни архиви или по друг начин и станете част от живата памет на Кресненско-Разложкото въстание!"




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов