Уникални находки представят на изложбата "Българска археология 2017“ - blagoevgrad.utre.bg

Уникални находки представят на изложбата "Българска археология 2017“

16 февруари 2018, 10:48 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  АПИ

 • Снимка:
  АПИ

 • Снимка:
  АПИ

 • Снимка:
  АПИ

Те са открити при строителството на АМ "Струма“

Уникални археологически находки, открити през миналата година при строителството на автомагистрала „Струма“, са част от експонатите в националната изложба „Българска археология 2017“. Експозицията се открива на 17-ти февруари в Националния археологически институт с музей при БАН.
В експозицията, която ще продължи до 1 април, може да се видят находки, намерени при проучването на праисторическото селище край село Дамяница, което е едно от най-големите на Балканския полуостров (от втората половина на VI до начало на IV хил. пр. Хр.).
Изграждането на лот 3.3 от АМ „Струма“ засяга около 49% от него и през миналата година е извършено цялостно проучване върху площ от 90 дка. Разцветът на селището край Дамяница е в края на късния неолит и в този период е широко разпространена рисувана керамика. Посетителите на изложбата ще могат да видят ценни керамични съдове от късния неолит, мраморна купична, медна брадва и др.
Представени са и находки, открити при археологическите проучвания на другите два значителни обекта по трасето на АМ „Струма“ – в близост до селата Покровник и Мощанец, край Благоевград - част от лот 3.1. Сред намерените артефакти са бронзов печат от IV в. и бронзов връх на вотивна пръчица с форма на птица от IV-V век. Те са от спасителните археологически проучвания в местността Ширините, срещу Благоевград, където е открито селище от римската императорска епоха и Късната античност. Бронзова фибула (вид катарама) от II в. и бронзова тока от IV в. са част от находките, намерени при проучванията край с. Мощанец. Изследвани са структури от късноримската и ранножелязната епохи.
През миналата година за извършване на археологически проучвания по трасето на на автомагистрала „Струма“ Агенция „Пътна инфраструктура“ осигури около 4,5 млн. лв. с ДДС.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета