В Кюстендил проучват откритите останки от двор от Антична Пауталия - blagoevgrad.utre.bg

В Кюстендил проучват откритите останки от двор от Антична Пауталия

22 април 2018, 12:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    БНР

    датиран от периода II-VI век след Христа в реновиращия се парк „Галерията“ в центъра на Кюстендил

Датиран е от периода II-VI век след Христа в реновиращия се парк "Галерията“ в центъра

Експерти започнаха проучванията на откритите останки от древен двор от Антична Пауталия, датиран от периода II-VI век след Христа в реновиращия се парк „Галерията“ в центъра на Кюстендил, предаде БНР.

На пауталийския двор попаднаха строителите, които променят изцяло аранжирането и екстериора на парка пред художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“.

Находката попада под водното огледало и под стълбището към самия комплекс. При първоначалната оценка откритите фрагменти от двора и част от сградата са отпреди повече от 15 века.

Дворът е на две нива. Запазени са част от основите и колонадата, корнизи на около 50-60 квадратни метра. В съседство е открита и мозайка. Има предложение древният пауталийски двор, както и други археологически находки, открити преди време край галерията, да се оформят като постоянна експозиция пред галерията. Идеята е да се изгради и ситуира нещо като „прозорец към древността“ и да се впише като част от алеите и орнаментиката на парк „Галерията“.

Реновирането на парка със средства по програмата „Региони в растеж“ напредва с много добри темпове, а крайният срок за завършването е 7 септември тази година.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета