Продължава Фестивалът на пеперудите - blagoevgrad.utre.bg

Продължава Фестивалът на пеперудите

15 юли 2018, 09:43 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ТД "Осогово" Кюстендил

    Ще има разходка до Скакавишкия водопад

Край Скакавишкия водопад се срещат над 600 вида нощни пеперуди и 150 дневни

Втори ден в кюстендилското село Полска Скакавица за шести път продължава Празникът на пеперудите. Основната идея на празника е да се съхранят природните ресурси и традициите в района, да се промени отношението към природата и да се осъзнаят възможностите, ползите и отговорностите за опазване на биоразнообразието и природното наследство на България.
Днес, неделя, в 10 и 30 часа започва занаятчийската работилница. С майстори-занаятчии децата ще плетат кошници, венчета, гривнички. Предвидени са и демонстрации - оказване на първа помощ от лектори на БЧК, както и разходка до Скакавишкия водопад.
Организатори са община Кюстендил, Пето основно училище “Христо Ботев”- Кюстендил и Регионално сдружение за реформа и развитие „Роден край“.
В землището на селото се намира Полскоскакавишки водопад, който е трети по големина в България, с уникални природни дадености и голямо биоразнообразие. В района се срещат около 600 вида нощни пеперуди и 150 вида дневни пеперуди: Поликсена, Лястовича опашка, Жълт полумесец, Кадифенка, Огневка, Гигантска синевка, Розово пауново око, Голямо нощно пауново око и много други. Голяма част от пеперудите използват за храна определени видове растения. Изчезнат ли растенията, изчезват и съответните видове пеперуди.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета