Избрани Новини

Дения Пенчева с майсторски клас по фолклор

Майсторският клас е дългогодишна мечта на певицата

Народната певица Дения Пенчева подготвя майсторски клас по фолклор за талантливи деца. Целта на събитието е да се превърне в традиция, която да съхранява и развива българския бит и култура.
Майсторският клас е дългогодишна мечта на певицата. Още през 2014 година тя за първи път се включва в кауза за развитие на читалищната дейност в България и разработва курс за изучаване на народна музика по своя идея.
„През годините се срещах с много изпълнители и деца, които искат да се занимават с народна музика. Аз самата започнах своята музикална кариера от фолклорни формации и читалища и знам какво е за едно дете да има медийна изява и колко е важно за него да му се даде тласък. Това ме накара да продуцирам майсторския клас, а и в страната още не е реализиран подобен курс по фолклор.“ – сподели Дения Пенчева.
„Майсторски клас по фолклор“ ще се проведе на 29 и 30 септември в София. Възможност за участие могат да вземат деца от 6 до 16 годишна възраст. В два поредни дни всички включили се ще работят с някои от най-добрите майстори в областта на народното пеене, танци, традиции и обичаи.
Програмата на събитието съдържа авторска лекция на Дения Пенчева за развитието на музикалния й път през годините. Тя ще даде полезни съвети на всички участници и правилна стратегия за реализация в музикалния бизнес. Лекция по „Традиции и обичаи“ ще бъде представена от проф.Румяна Цинцарска – етномузиколог, създател на музикалната редакция на Българската национална телевизия. Тя е автор на над 40 фолклорни филма и носител на редица международни награди. Към програмата на майсторския клас ще бъде и лекция по народно пеене с преподавател Светла Цветкова, която е една от основателките на ансамбъл „Тракия“. От 1994 година е певица в хор „Големите български гласове“. Автор е на множество сборници за фолклор. В събитието е предвидена и лекция по народни танци с преподавател Антоанета Асенова-Данова – хореограф-педагог, дългогодишен артист-балетист в Държавен ансамбъл „Пирин“-Благоевград, педагог по български танци в Национално училище за танцово изкуство. Към момента е ръководител на Сдружение „Център за обучение и квалификация“. Автор е на множество проекти за съхранение и популяризиране на българския фолклор.
„Вярвам, че майсторският клас ще се превърне в една традиция занапред. За мен е мисия и цел да съхранявам и развивам българската музика, а децата са бъдещето на България. На събитието ще преподават големи български имена, на които съм изключително благодарна, че ще се включат в моята „кауза“. – добави изпълнителката от ефира на Фен Фолк ТВ, която изцяло реализира идеята за майсторския клас.
Участниците в двудневното събитие ще се обучават по обща целодневна и индивидуална програма, след която ще получат сертификат за завършен майсторски клас. Цялото мероприятие ще бъде медийно отразено и ще се направи обзорен филм на събитието.
Всеки желаещ има възможността да заяви своето участие до 22 септември 2018 година на тел. 0884/ 501 236.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов