Избрани Новини

Община Разлог бе домакин на среща по проект PROMO YMC(H)A

Той насърчава и повишава мобилизацията на младежта – културно наследство и спортна валоризация

Разлог бе домакин на Втора среща между партньорите по проект PROMO YMC(H)A. Община Разлог съвместно с Младежка християнска асоциация, Гърция, Югозападен университет „Неофит Рилски“, България и Община Корделио – Евосмос , Гърция изпълнява проект „Насърчаване и повишаване на мобилизацията на младежта – културно наследство и спортна валоризация”, с акроним PROMO YMC(H)A, по програма за Трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020г.
Срещата откри кметът на община Разлог инж.Красимир Герчев, който подчерта важността на проекта и поздрави експертите работещи по проекта.
Спортният туризъм е специален вид туризъм, който дава възможност да се инвестира в огромен потенциален пазар и същевременно да се повишава качеството на туристическия продукт чрез растеж, диверсификация и надграждане. В трансграничния регион спортния туризъм се свързва предимно с културни, природни и образователни дейности, настоящият проект има за цел опазване и съхраняване на културното и спортно наследство в региона.
PROMO-YMC(H)A ще допринесе за повишаване капацитета на съществуващи и нови спортни съоръжения, обмяна на добри практики, разработване на иновативна образователна програма за училищата, младежки трансграничен обмен - oбразователни посещения и организиране на спортни турнири. Също така по време на изпълнението на проекта ще бъде разработен „Наръчник за добри практики за популяризиране на спортното и културно наследство“.
Този проект е насочен към опазването и подобряването на културното наследство в района на трансграничното сътрудничество, с цел удължаване на туристическия сезон през цялата година и повишаване на културното съзнание и насърчаване на сътрудничеството между участниците в проекта на Гърция – България.
С изпълнението на проекта ще се постигне:
Съхраняване, популяризиране и развитие на спортни образователни програми, с цел да привлекат младите хора, да осигурят ценна информация за училищата и международните посетители. Създаване на културни ценности като образователна институция, базирана на международните стандарти. Увеличаване броя на посетителите (студенти, спортисти, туристически потоци) в спортните съоръжения. Предаване на ценности: солидарност, разнообразие, интелектуалност и културно съзнание.Увеличаване броя на младите хора и учители, използващи нововъзникващите услуги, които са напълно достъпни в интернет. Разработване на образователни приложения, които ще повишат културната осведоменост, особено тази свързана с традиционните игри. Достъпност до културното наследство за хората със специални нужди.Подкрепа и създаване на нови работни места в културния сектор и в областта на новите технологии (като археолог, специалист по разработване на учебни планове), д-р на спортната психология (с опит в разработването на учебни програми).



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)