Избрани Новини

"Дефиле на младото вино“ ще се проведе в къщите на Стария град

Туристи от цяла Европа пристигат в Пловдив специално за фестивала

Туристи от цяла България, Англия, Франция, Русия и Швеция пристигат в Пловдив специално за фестивала „Дефиле на младото вино“ от 23 до 25 ноември в къщите на Стария град. По традиция в неповторимата атмосфера на архитектурния резерват водещи винопроизводители и производители на храни ще представят продукцията си, а форумът ще бъде съпътстван с интересни събития – танцови спектакли, презентации, премиери на филми, различни работилници и изложби.
През 2018 г. се отчитат рекорден брой участници – 46 производителя. Тази година ще имаме възможност да опитаме вината на 36 винарски изби, от които 6 за първи път участват в дефилето. Рекорден е и броят на съпътстващите храни – 10 производителя ще ни ободряват с храна и напитки, различни от винения еликсир. През 2018г. по повод 10-годишния юбилей на фестивала, събитието ще протече с кауза в подкрепа на образованието и по-специално на студенти, обучаващи се в направления на производствените процеси в хранително-вкусовата промишленост и туризма. 5% от приходите на фестивала ще бъдат инвестирани в поощряването на някои от най-изявените студенти от специалностите винопроизводство, кетъринг и туризъм от Университета по хранителни технологии – Пловдив. Всяка година студентите участват във фестивала като доброволци.
„Дни на младото вино“ ще съпътстват фестивала през цялата последна седмица на ноември с различни културни прояви в градска среда, повечето от които с вход свободен за посетителите. Тази година в нея са включени образователни филми, рисуване с вино, урок по дегустация, музикално-танцова програма.
Това разказаха инж.Александър Държиков- заместник-кмет „Култура и туризъм“ на община Пловдив, инж. Любозар Фратев – Председател на УС на Съвет по туризъм Пловдив, Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и проф. Йорданка Алексиева – заместник-ректор на УХТ Пловдив по време на проведената днес пресконференция в ДК „Борис Христов“.
В петък по традиция в 13 часа започва Дионисиевото шествие от площада пред Общината. След кратка програма танцьорите и музикантите от ансамбъл „Тракия“ ще ни поведат към Стария град, където ще се състои откриването на фестивала от официалните лица и музикално-танцовата програма на ансамбъла. След това ще се снимаме със забавните табелки, които организаторите са подготвили специално за любителите на виното. В събота и неделя ще правим йога упражнения с Фам и вино в ръка, ще се докоснем до сладкарското изкуство със сладкарница „Молле“ и ще си направим бургер по наш вкус с Мавруда BBQ.
Дегустациите в трите дни ще са в: петък, 23 ноември – 14-18ч., събота, 24 ноември – 11-18ч., неделя, 25 ноември – 11-17ч.
Посетителите ще могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации. Един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, ще се предлагат на покупна цена заедно с жетони: 4 жетона- 2 лв., 12 жетона – 6 лв., чаша с 8 жетона – 8 лв.
В събота на официалната вечеря -„Вечер на майсторите на виното” ще се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента, определен от дегустационната комисия в състав от 7 човека, който се провежда в Университет по хранителни технологии от представители на академичната професионална общност, технолози-енолози и сомелиери. Оценката на потребителите е в отделна класация, като за целта желаещите, попълвайки анкетни карти, дават своя глас за най-добрите вина, а някои от тях след изтеглянето на томбола получават награди – бутилки селектирано младо вино, брандирани тирбушони и др. Тази година ще бъдат връчени и плакети за почетен участник на винопроизводителите, подкрепили фестивала от първите му издания до предстоящото 10-то издание.
„Дефиле на младото вино” се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив, в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019“, професионалните гимназии, висшите учебни заведения и всички участници във винения бизнес. Събитието е в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Повече информация на www.wineshowplovdiv.events
ПРОГРАМА:
ПОНЕДЕЛНИК, 19 НОЕМВРИ
ТРАКИЙСКИ ОБРЕДЕН РИТУАЛ
Специален филм представящ възстановка на тракийски обреден ритуал, автор Владислав Севов. На финала ще дегустираме селектирани вина от участниците в „Дефиле на младото вино“ 2018.
19 ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР МУЗЕЙ ТРАКАРТ, подлез „Археологически“, вход свободен
ВТОРНИК, 20 НОЕМВРИ
РИСУВАНЕ С ВИНО под музикалния съпровод на група „Le’Push“, студенти от АМТИИ
В събитието могат да се включат и малки и големи и ще е съпроводено с дегустации на селектирани вина от участниците в „Дефиле на младото вино“ 2018.
19 ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР МУЗЕЙ ТРАКАРТ, подлез „Археологически“, вход свободен
СРЯДА, 21 НОЕМВРИ
УРОК ПО ДЕГУСТАЦИЯ с Илиян Петракиев – най-добър сомелиер за 2016г.
Начални стъпки в дегустационния процес
19 ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР МУЗЕЙ ТРАКАРТ, подлез „Археологически“, вход свободен
ЧЕТВЪРТЪК, 22 НОЕМВРИ
СКИС „НЕМЕЗИДА“, с участието на младата джаз певица Мирослава Пейчева, студент от АМТИИ
Музикално-танцов спектакъл
18 ч. РИМСКИ СТАДИОН, вход свободен
ПЕТЪК, 23 НОЕМВРИ
ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ с участие на АНСАМБЪЛ „ТРАКИЯ“
14 ч. СТАРИЯ ГРАД – ул. Съборна 2-4 /при лоши климатични условия на Римски стадион/
предхождано от ДИОНИСИЕВО ШЕСТВИЕ от площада пред Общината от 13 ч. с участието на Ансамбъл „ТРАКИЯ”, в ролята на бог Дионис – Виктор Бойчев
16 ч. – 17 ч. – ФОТО КЪТ
Да си направим забавни снимки за спомен от юбилейното издание на дефилето
ПЛОЩАДА над ХИСАР КАПИЯ, пред Туристически инфо-център
СЪБОТА, 24 НОЕМВРИ
13ч. – 15ч. РАБОТИЛНИЦА „НАРИСУВАЙ ПЛОВДИВ“
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БЯЛАТА КЪЩА, ул. Пълдин 12, вход 10лв.
14 ч. ЙОГА С ВИНО с ФАМ
ПЛОЩАДА над ХИСАР КАПИЯ, вход свободен
16 ч. ДЕСЕРТНИ ШОТОВЕ
Демонстрация на СЛАДКАРНИЦА МОЛЛЕ
ИКОННА СБИРКА (двор), ул. Съборна 22, вход свободен
21 ч. ВЕЧЕР НА МАЙСТОРИТЕ НА ВИНОТО -2018
Гала вечеря и награждаване на най-добрите млади вина
РЕСТОРАНТ „ЛАЙПЦИГ“, бул. Руски 70, куверт 48 лв.
НЕДЕЛЯ, 25 НОЕМВРИ
12 ч. ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ, ПОДХОДЯЩИ ЗА КОМБИНАЦИЯ С ВИНО
КЪЩА БИРДАС (двор), ул. Съборна, вход свободен
14 ч. НАПРАВИ СИ БУРГЕР
Най-гладните ще имат възможност да си направят сами бургер с продукти по избор на щанда на МАВРУДА BBQ HOTSPOT
БАЛАБАНОВА КЪЩА, двор, ул. Константин Стоилов 57, вход 7лв.
Петък, събота и неделя – 23, 24 и 25 ноември – дегустации на младо вино на повече от 30 български винопроизводители



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов