Избрани Новини

Издигат паметник на Тодор Александров в Пловдив

Легендарният войвода е наричан с любов "Старио“

Издигат паметник на Тодор Александров в Пловдив. Това става възможно, след като Общинският съвет даде зелена светлина за проекта на ВМРО, съобщава Plovdiv24.bg.
Мястото му ще бъде в градинката до Събота пазара и е избрано неслучайно. На около 30 метра от там се намира ул.„Тодор Александров“, коментира кметът на район „Южен“ Борислав Инчев. По думите му, планът е и за облагородяване на пространството наоколо, ще се поставят плочки, осветление и т.н.
Предстои да направим едно по-широко публично представяне. Обмисляме да обявим и дарителска кампания, за да може в процеса да се включи всеки, който пожелае, обясни още Инчев.
Паметникът на българския революционер ще е първи за Пловдив.
Легендарният войвода е наричан с любов "Старио“.
Тодор Александров е роден на 4 март 1881 г. в Ново село – махала на град Щип. Като ученик влиза в редиците на ВМОРО, за което заслуга има директорът на Скопската гимназия Христо Матов. Известно време Тодор Александров е учител в поробените територии. След Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) взима дейно участие във възстановяването на Организацията.
Преди обявяването на Балканската война ръководи извършването на серия атентати в Солун и околностите му.
Тодор Александров възражда ВМРО от пепелта на изгорена Македония след края на Първата Световна Война, превръща Организацията в легенда, организира българите в Македония за безмилостна съпротива срещу безмилостен окупатор. Енциклопедия „Британика“ го нарича „некоронованият крал на македонските българи“, а местните българи го наричат с преклонение „Старио“.
До 1922 г. Организацията успява да се справи с ширещото се разбойничество в Пиринска Македония, което е в разцвет в този дял на Македония след войната. Освен, че четниците вече имат униформа, изграждат се околийски и окръжни ръководства, има пунктови началници, районни чети и милиция.
ВМРО се превръща в „държава в държавата“.
Станал жертва на заговор, Тодор Александров пада повален от предателски куршум в дебрите на Пирин планина на 31 август 1924 година. Дейци на Организацията решават да ги погребат до параклиса „Св. Илия“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов