Кукери с курбан закриха сезона в Симитли - blagoevgrad.utre.bg

Кукери с курбан закриха сезона в Симитли

02 декември 2018, 19:25 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    simitli.info

Около 150 човека събра кукерската група на "Пич махала”

Около 150 човека, кукери и приятели събра кукерската група на „Пич махала” на голям празник. Банкетът отложиха за ноември, тъй като основните организатори били на гурбет в чужбина за няколко месеца.

Ресторант „Пирин” в Симитли бе любезен домакин на групата, която е една от най-колоритните в Симитли със своите интерпретации на наболели проблеми в обществото ни. Организаторите правят празника накрая на годината, за да може всички участници и домакини да могат да се съберат. А какво по-хубаво време за това освен около празниците, споделят те. Дълги отрупани трапези, много музика и веселие съпътстваха вечерта. Кметът Апостол Апостолов вдигна наздравица със своите приятели и пожела още дълги години да запазят традицията жива.

След веселбата кукерите започват да се подготвят за следващата Сурва, да правят големите костюми и оригиналните маски. На 1-ви януари кукери и страховити чудовища минават през всяка къща, за да прогонят злото и орисат с добро, за здраве и берекет, за силна година, а събраните пари се ползват само и единствено за кукерския банкет.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета