И други кражби на картини на Майстора са ставали - blagoevgrad.utre.bg

И други кражби на картини на Майстора са ставали

06 януари 2019, 09:20 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    с.Шишковци

    Тази картина "Андон и Стойна Виячеви" също веднъж е крадена

Две от картините на Майстора и досега са в пълна неизвестност

На няколко пъти преди години крадци посягали на картини на Владимир Димитров-Майстора, каза кметът на кюстендилското село Шишковци Климент Терзийски. В Шишковци Майстора е живял и творял повече от 30 години, там е създал повечето от шедьоврите си, пише kmeta.bg

Кметът научи от медиите, че 9 картини на Владимир Димитров-Майстора са били откраднати от апартамента на негов роднина в София, както стана ясно. Оказа се, че Терзийски познава семейството, от чиято къща са изчезнали платната. По-точно познава собственичката, която ходила при него в Шишковци по различни поводи. И твърдяла, че Майстора на тях "нищо не оставил".  
Преди двадесетина години почиващ в санаторно-курортния комплекс в Кюстендил варненец откраднал една от картините на Майстора - портрета "Андон и Стойна Виячеви" от експозицята в Дома на художника в Шишковци. По-късно картината е открита от полицията във Варна. Върната е и се пази във фонда на кюстендилската галерия.

В Шишковци неотдавна от една от къщите изчезнала картина от дома на един от живите тогава модели на художника - Кремена Василева. За щастие се оказало копие, сложено над огедалото в кухнята. Оригиналът семейството пазело другаде. 
Две от картините на Майстора и досега са в пълна неизвестност, коментирали шишковчани и моделите, рисувани няколко пъти от художника. Всичкото това един ден ще опиша в спомени, каза Терзийски.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета