Берекет и пивко вино си пожелаха в Черниче - blagoevgrad.utre.bg

Берекет и пивко вино си пожелаха в Черниче

02 февруари 2019, 15:11 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Симитли

Кметът Апостолов поведе хорото с трибагреник в ръка

Кметът Апостол Апостолов поведе хорото с трибагреник в ръка и венец от лозови клонки, за да е берекет, съобщипа от пресцентъра на Община Симитли. Трифон е! В село Черниче за поредна година на 1 февруари дълги трапези бяха подредени на площада на селото. Всички заедно – жители и гости почетоха празника, който започна от сутринта. В черквата „Свети Георги Победоносец“, която пази и частица от мощите на Свети великомъченик Трифон, бе отслужена празнична света литургия. В двора на храма отслужиха водосвет на здраве, там символично направиха и ритуала по зарязване на лозята с наричане за здраве и берекет.
Десетки килограми мезета за виното бяха подредени на скарата и поднесени на десетките празнуващи.
Гост на празника бе кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, заедно с председателя на Общински съвет - Симитли Владимир Христов, кметовете на селата от цяла симитлийска община и общинските съветници. Кметът Апостолов поздрави всички празнуващи, като им пожела берекет и все така да създават най-пивкото вино в България. „Щастлив съм, че на празника има толкова млади хора, защото в последните години младите хора напускат България, а при нас е обратно – младите хора живеят тук, работят в общината, и с тяхна помощ, и мъдростта на по-възрастните, които дават много добри съвети, в селото ни се случват хубави събития.
Празникът ни е хубав, но за мен всеки ден е празник, когато хората са усмихнати и са на едно място“, каза и кметът на Черниче Георги Стефанов. Историята на празника разказаха учениците от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ -  Симитли. Ученички от училището в Долно Осеново изтанцуваха китка от народни танци, мъжката фолклорна група „Изворите“ и самодейки от читалището в Черниче вдигнаха градуса на настроението със своите песни. Оркестър „Идоли“ не спря да весели празнуващите.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета