Продължава Кинопанорама "SNOW CINEMA" в Банско - blagoevgrad.utre.bg

Продължава Кинопанорама "SNOW CINEMA" в Банско

22 февруари 2019, 10:20 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Snow Cinema

    Входът е безплатен

Четири филма прожектират тази вечер

Банско втори ден е център на екстремното ски и сноуборд кино. Продължава традиционната Кинопанорама „SNOW CINEMA – филми за ски и сноуборд“. На 21, 22 и 23 февруари от 19:00ч. в киносалона на Посетителския информационен център в Банско ще бъдат прожектирани едни от най-добрите филми за ски и сноуборд – олимпийски спускания, фрийрайд, скикайт, прекосяване на Антарктика със ски и смразяващи линии.
Програмата включва 10 филма от Канада, Ислания, Австрия, Япония, Италия, Швейцария и Германия. Продукциите са снимани на невероятно отдалечени места за ски и сноуборд от Южния полюс до Канада, спускане със ски в Хималаите, Исландия, Антарктида, Алпите и Япония. 
Традиционната кинопанорама Snow Cinema е емблематично събитие от зимния културен календар на Банско и региона. Организатори са Община Банско и Сдружение: „Международен фестивал на планинарския филм“. Заповядайте! Вход свободен!
22 февруари, петък
19:00ч. – 20:16 ч. – „Ничия земя – експедиция Антарктика“, Австрия, Матиас Майер, Матиас „Хауни“ Хаунхолдер 76`
Антарктида е най-студеният, най-сухият и най-ветровитият континент, но също е и с най-висока средна надморска височина. Досега само учени, полярни изследователи и планинари, изкачващи връх Винсън пътуваха до Антарктика. Поради екстремния студ, с леден терен и пустинния климат, свободното каране на ски изглеждаше невъзможно. Но двамата фрирайдъри и авантюристи, Матиас „Хауни“ Хаунхолдер и Матиас Майер не се интересуват дали някой регион е твърде отдалечен или твърде суров за каране на ски. Дори са привлечени от така наречените тежки условия. Заедно с оператора Йоханес Айцетмюлер те се отправят на експедиция във вътрешността на Антарктика, за да търсят красиви планини за каране на ски. Екипът от трима мъже, всеки теглещ шейна от 90кг, изминават разстояние от 150 км. пеша и с кайтове. Това, което откриват е повече от очакваното. „Светият граал“ на свободното каране. Гледайте филма, за да се насладите на най-поразителния терен, на който някога хора са карали ски. Матиас Майер беше официален гост на Банскофилмфест 2018.
Награда на публиката на Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018
20:16 ч. – 20:48 ч. – „Лед и палми“, Германия, Филип Бекър, 32` Велосипеди през Алпите и каране на ски в някои емблематични планини по пътя! Йохен Майсъл и Макс Кронек не са обикновени фрийрайдъри. Най-голямото им и най-необикновено ски пътуване започва сега. Само за пет седмици двамата приятели пътуват от родината си Германия през Западните Алпи до Средиземно море с велосипеди и прекосяват най-красивите планини по пътя. Те не само търсят девствени недокоснати склонове, които ги предизвикват като скиори, но и трябва да покриват цялото разстояние без силата на мотор – ските им или са закрепени на велосипедите или върху раницата. Двамата са пътуват по света на много планински приключения, но през последните няколко години идеята за „Лед и палми“ е нараснала в съзнанието им: едно ски приключение, което започва днес: 5 седмици, 1800 км и около 35 000 вертикални метра – един сън, веднъж през Алпите.
20:48 ч. – 21:00 ч. – почивка
21:00 ч. – 21:13 ч. – „Проект дамско ски планинарство – опус Япония“, Франция, Таня Навил, 13`
Филмът е компилация няколко клипа, които вдъхновят мечтите и мисленето извън установените рамките жените в ските и планинарството. Това са жени, които са се осмелили да ги практикуват, въпреки техните физически усложнения. Латиша Ру, световен шампион по ски алпинизъм и Таня Невил се срещнат с тези вдъхновяващи жени. В този Японски опус срещаме пет скиорки от Япония: три планински водачки – Мичико Аоки, Ясуко Кикучи, Юка Абе. Ски крос шампионка – Норико Фукушима, и състезателка по ски-алпинизъм и ориентиране Юкари Нишида. Тези 5 жени ни разказват какво е да си жена в Япония и как се чувстават в планината и на ски. Тези вдъхновяващи жени ни споделят опита си и окуражават други жени да излезнат със ски в планината.
21:13 ч. – 21:30 ч. – “Местността La Grave”, Швейцария, Етиен Мерел, 17`
„La Grave“ е почти свещен разказ внушаващ смирение. Разказван от общност от местни хора, които са пионери в свободното каране в La Grave през последните две десетилетия и които все още живеят там днес, този кратък ски филм следва Сам Антматен и Джони Колинсън докато разкриват какво прави тази уникална ски област, която е толкова митична. Сред дивите и опасни местности екипът открива едно място на легенда извън времето, място, което представлява много специален вид свобода.

23 февруари, събота
19:00ч. – 20:02ч. – “Freestyle-истории от Южен Тирол”, Италия, Нора Серани, 62`
Документален филм сниман в Южен Тирол с участието на южнотиролски спортисти, показващ четири различни спорта. Техните представители – Маркус Едер и Силвия Бертаня (freestyle-скиори, участници в олимпийските игри в Сочи, 2014 г.), Щефан Лантшнер (BMX-колоездач), Симон Грубер (freestyle-сноубордист) и Армин Холцер (ходач по високо опънато въже), правят опит да ги приближат до зрителя, да го въведат в тях и да му покажат, че са достъпни за всеки. Че могат да бъдат стил и начин на живот.
20:02ч. – 20:28ч. –„Еволюция на мечтите“, Австрия, Швейцария, Канада, Жаки Пасо, Ева Уолкнър, Карина Брюнауер, 26`
Какво се случва, когато страстта за мечтите ти се изпари? Спираш ли? Или търсиш каквото липсва и разкриваш нови цели и мечти? Пътешествията на Ева и Жаки ги водят от редовни ски писти до каране на ски в големи планини, което им дава повече свобода. През това пътуване те откриват друг аспект към карането на ски, ски алпинизма. В тази нова дисциплина трябва да се справят с нови предизвикателства и да овладеят нови страхове. Това е еволюцията на мечтите им, гледайте как се развива.
20:28ч. – 20:38ч. – почивка
20:38ч. – 21:44ч. – “Със ски нагоре”, Италия, Киара Брамбила, 67`
“Със ски нагоре” е история за “Ригини” – училището по ски-алпинизъм към Италианския алпйски клуб в Милано, в което от години се преподава планинарска култура и се препредават знания и умения от едно поколение на друго. Чрез живота в училището е проследена историята на ски-алпинизма – от първите му стъпки до цифровата ера, като е използван изключително богатия му архив. Но винаги в центъра на вниманието е планината с нейните великолепни пейзажи и неповторимо излъчване.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета