Избрани Новини

Цветанов: Кресна се нуждае от промяна, която ние можем да направим

"Нашите опоненти вървят само с фалшиви новини", заяви Цветанов

Кресна се нуждае от промяна, която ние от ГЕРБ можем да направим. Това заяви мредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.председател на партията Цветан Цветанов по време на среща с членове и симпатизанти в Кресна. По думите му това може да се случи,  като бъде издигнат подходящ кандидат за кмет на предстоящите местни избори. „Преди това обаче ни предстоят европейски избори, които ще бъдат репетиция за местните. Аз мисия, че след това с един добър кандидат и подходяща листа за Общински съвет на изборите за местна власт ще можем да получим обществената подкрепа на всички хора", каза още Цветанов. Той заяви, че структурите на партията трябва да се мобилизират за евроизборите, които ще дадат сигурност и стабилност на страната ни.
„Нашите опоненти вървят само с фалшиви новини, казвайки, че всичко, което е направено е лошо, без да отчитат какво е било свършено за хората и страната ни", добави Цветанов. Като пример той посочи автомагистрала „Струма", който е един от най-важните инфраструктурни проекти. „Днес пътувах по новата отсечка от Кресна до Сандански. Това всъщност е един път, който гарантира по-бързо предвижване на автомобилите, но и ще спомогне за намаляване на пътните инциденти", заяви Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира, че един от основните приоритети на правителството е образованието. „Ако догодина имаме стабилност и същата събираемост, ще можем да осигурим още 10 % увеличение на доходите на гражданите", уточни Цветанов.
В рамките на срещата бе коментирана и важността на членството на България в Европейския съюз. „Европа е важна за България, важно е и гласът ни да бъде чут. Пример в тази посока е това, което се случи в хода на нашето европредседателство, а именно поставянето на темата Западни Балкани. „Важно е да отбележим, че в следствие на това България и други страни вече ратифицират договора за присъединяване на Северна Македония в НАТО", подчерта Цветанов. По отношение на предстоящите европейски избори, той коментира, че евродепутатите от Област Благоевград се свършили много неща и посочи като пример доклада на Андрей Новаков, според който за България се предвижда увеличение на средствата от ЕС. „Сегашните средства, които се отпускаха бяха 14,6 млрд. лв., а с доклада на Новаков те ще бъдат повишение до 18 млрд. лв. Това ще даде възможност за реализиране на проекти, свързани с подобряване на инфраструктурата и други, което ще гарантира привличане на инвестиции", каза още Цветанов. Той коментира, че еврокомисарят Мария Габриел, която преди това е била евродепутат, също е постигнала много високи резултати.
По отношение на допълнителните средства, които правителството отпуска на общините в България, Цветанов уточни, че в страната ни има 265 общини като на около 180 от тях е било отпуснато финансиране. „Правителството няма по-специални отношение към кмет или община, независимо от коя партия са. Правителството отпуска средства на общините, които имат подготвени проекти", допълни Цветанов.
От своя страна областният координатор на ГЕРБ-Благоевград и народен представител Даниела Савеклиева отбеляза, че всяка община може да получи финансиране. „Държавата отпуска средства за общините, в които има активни кметовете, които работят и представят проекти", подчерта тя. Даниела Савеклиева коментира, че всички общини имат равен достъп до европейските средства и всички програми, но е необходимо кметовете да работят.
Жителите и симпатизантите на партията посочиха, че сериозен проблем за тях е липсата на консолидация на ВиК Асоциацията. По тези тема, Цветанов заяви, че 700 – 800 млн. лева са били загубени заради отказа на Кресна да стане част от Асоциацията. Друг въпрос, който жителите на Кресна поставиха бяха пенсиите. Цветан Цветанов коментира, че ГЕРБ иска и работи за увеличение на доходите на възрастните хора, но без това да води до дефицит. Заместник-председателят на ГЕРБ припомни, че през последните дни е била реализирана акция, свързана с фалшивите ТЕЛК-ове. „Има райони, където 50 – 70 % от населението е с ТЕЛК, а около 700 хил. българи са регистрирани в системата на ТЕЛК-овете. Това са около 10% от населението, а към 89-та година хората, които са имали ТЕЛК са били 2 %", допълни Цветанов. Според него за тези 10 % е бил необходим финансов ресурс от над 1 млрд. лв. „Когато има фалшив ТЕЛК и някой се възползва от тази пенсия, получава и допълнителни социални пакети", допълни Цветанов. Той отбеляза, че именно по линия на противодействието на фалшивите ТЕЛК-ове, биха могли да бъдат осигурени необходимите средства за увеличението на пенсиите. „Знаете, че ние вече увеличихме минималните пенсии, но сме уверени, че ще намерим още финансов ресурс за тяхното увеличение", подчерта Цветанов.
По време на срещата жители на Кресна сигнализираха, че по време на изборите се купуват гласове от страна на БСП, което според тях е и причината друга партия да не може да спечели. Пример в тази посока бе даден от жена от село Брезница, която заяви, че преди избори в администрацията на селото се записват хора, които не са от населеното място, за да могат да гласуват. Хората казаха, че голяма част от населението се притеснява и страхува от прозрачните урни за бюлетини, тъй като членове на секциите стриктно следят какво точно се пуска като бюлетина.
Местните жители изказаха и своята признателност към правителството за строежа на автомагистрала „Струма" , както и за това, че благодарение на оказаното съдействие на собственик на местен завод, в района са осигурени допълнителни работни места.
Заедно с Цветан Цветанов в срещата в Кресна участваха още народният представител и областен координатор на ГЕРБ – Благоевград Даниела Савеклиева, депутатите Стефан Апостолов, Александър Мацурев и д-р Емил Тончев и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)