КЗП: Зимният туристически сезон протича спокойно - blagoevgrad.utre.bg

КЗП: Зимният туристически сезон протича спокойно

25 февруари 2019, 11:18 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Банско

    Проверките ще продължават

Това показват проверките в курортите

Зимният туристически сезон протича спокойно. Това показва общата картина, която обединява резултатите от нашите проверки в курортите, усилията на всички институции и на бранша, както и поведението на самите туристи. Коментарът направи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред БНР.  
„Ние ангажираме нашите колеги, които работят и в други части на страната, сега да бъдат в зимните курорти, за да имаме по-уплътнено присъствие. Най-вече, за да може да реагираме бързо тогава, когато има конкретна жалба или сигнал”, посочи Маргаритов. Той обяви, че при извършените основно по план-програмата на Комисията няколкостотин проверки в по-малко от десет процента от случаите са установени нарушения, като уточни, че някои от проверките все още не са приключили.
„Нарушенията основно са свързани с констатирано разминаване между справедливите очаквания на хората да получат качествен туристически продукт и тук-таме известни пропуски, свързани с това част от услугите да не бъдат предоставени. Има и по-дребни административни нарушения, като непоставена категорийна символика, липса на цените на услугите и пр.”, даде примери председателят на КЗП. Той подчерта, че е необходимо проверките да продължат до края на сезона, качеството на услугата да бъде на необходимото ниво, да не се разочароват хората и да са доволни и спокойни.
Според председателя на КЗП спокойният туристически сезон се дължи на множество фактори. „Отдавам го на това, че в последните години има обща воля на институциите за затягане на дисциплината. Онзи ден, например беше представена от министъра на туризма новата система, която ще позволи много по-голяма прозрачност във всички места за настаняване, включително и по-нискокатегорийните, където твърдим, че има губещи се информация и детайли относно предоставянето на услугите. Според мен, усилията на институциите, поведението на самите хотелиери и ресторантьори, бдителността на потребителите, която в последно време също е завишена, доведоха дотам, че за радост по-рядко се срещат нарушения. Може би и медиите го усещат по това, че в сравнение с минали периоди, като че ли няма чак толкова много оплаквания директно към средствата за масова информация”, коментира Маргаритов.
„Ясно е статистически, че се увеличава броят на туристите и че растат приходите от туризъм в България. Данните и на Министерството на туризма, и на Националния статистически институт показаха за миналата година ръст, който досега не беше достиган изобщо в абсолютен мащаб на броя на хората, и над 7 милиарда лева постъпления, което прави туристическия бизнес стълб във формирането на БВП”, каза още Маргаритов.
Запитан за профила на посещаващите българските курорти туристи, той отговори така: „Чуваме различни мнения. Едни коментират, че тук е по-скъпо, отколкото в Италия или в Австрия. Същевременно някои казват, че туристите идват тук, защото им е много евтино по отношение на храната и алкохола. Тези неща не могат да бъдат верни и двете. Или едното от тях е вярно, а другото – не. Или и двете не са верни в някаква степен. Това означава, че има разумен компромис в съотношението цена-качество и оттам – по-широката палитра на потребителите, които се възползват от такъв тип туристически продукт. Разбира се, ние никога не бихме могли да достигнем нивата на онези държави, които от стотици години развиват ски центрове. Но това, което е постигнато досега и темпът, с който се върви напред, е изключително задоволително, въпреки трудностите, за които всички знаем. И перспективата е добра, но всяка от свързаните с процесите страни трябва да бъде максимално отговорна, за да постигнем идеалните условия за продължаващо положително развитие на целия отрасъл”, завърши Маргаритов.      Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета