Избрани Новини

Безброй знамена обагриха пътя към върха на свободата под Пирина

Стотици пяха в един глас "Мила родино“

Единни бяха хората навръх националния празник в Симитли. Там традицията е да правят поход до връх Кръста, където са застигнати освободителните войски от вестта за примирието и свободата. Там горе, край Ракитна, е побит кръстът и с него белязана границата на свободна България. Стотици пяха в един глас „Мила родино“, съобщиха от Общината.

В сутринта на националния празник пред кметството в село Ракитна бе по-оживено от всякога. Там отрано започнаха да се събират млади семейства с децата си, учителки с учениците си, баби и дядовци с внуците си. Програмата за празника бе такава всяка година: който люби и тачи род и родина, който милее за България, който има отношение към историята и славата на героите освободители, който може – е тук. Тук, в Ракитна, от където започва походът към историческия връх Кръста. И тръгнаха всеки подир другаря… чак до билото горе оформиха бяло-зелено-червена трибагрена нишка. Много и малки, и стари вървяха и пееха, тръпки побиваха всеки дошъл в ромолещия дъждец да почете свободата.

На Кръста величествен кръст и паметни плочи напомнят за великото дело на загиналите… химнът отекна… Честит празник България!

Венци и цветя на признателност на паметника на освободителите положиха кметът на община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общинския съвет Владимир Христов, народният представител Стефан Апостолов и лидерът на ГЕРБ Симитли Лиляна Айкова, безброй граждани. Деца от гимназията в Симитли в мерена реч припомниха за героизма, битките и победите на предците ни.

След церемонията на върха, баба Катя и кметът на село Ракитна Стефан Костов чакаха в селото да нагостят всички от историческия поход с вкусни гозби. Пак така, по традицииха в Симитли, където бяха поднесени венци на паметниците „Лъвчето” и „Илинден”. Празничното шествие  тръгна от улицата зад сградата на общината и продължи по маршрута. С празнична програма симитличани почетоха загиналите за свободата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов