Избрани Новини

Наградиха достойни магистрати и полицаи

Отличиха ги в конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж“

Зам.кметът на община Благоевград Христина Шопова и италианският посланик Стефано Балди връчиха наградите на магистрати и полицаи, отличени в конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж“. Десетата юбилейна церемония в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе, убит от мафията, се състоя днес в зала „22 септември” в Благоевград. Христина Шопова приветства присъстващите.
„За мен е чест днес да ви поздравя от името на кмета д-р Атанас Камбитов и от свое име. За мен е привилегия за поредна година да бъда част от този конкурс. Това е приз, който се връчва на хора за сила, достойнство и смелост. Награда, която е непреходна и много важна. За мен е удоволствие да видя зала „22 септември” пълна с такива хора. Фалконе не беше нито първият, нито последният магистрат, убит от престъпните кланове, но точно неговото име се превърна в символ на войната срещу организираната престъпност. Достоен човек, който се бори срещу корупцията и мафията, давайки живота си и превръщайки се в пример за всички последвали го. Не трябва да забравяме, че в България работят много достойни хора в тази сфера, хора, които не спят нощем, които се грижат за това ние да спим спокойно и да отглеждаме децата си в по-добър свят. Пожелавам здраве на вас и вашите семейства, сила да продължите. Бъдете смели, внимателни и безкопромисни”, каза зам.кметът на община Благоевград.
Посланикът на Италия у нас Стефано Балди подчерта, че зад това събитие стоят големи човешки ценности. „Благодаря на община Благоевград за подкрепата, благодарение на нея се организира тази инициатива. Благодаря на кмета Камбитов, на заместниците му и специално на Христина Шопова. Джовани Фалконе е пример за нас. Борбата, която ние водим срещу престъпността, е обща за целия свят. Наградените и номинираните сте тези, които правят така, че ние да спим спокойно. Живеем в свят, който има нужда от добри примери като вас”, каза италианският посланик.
Неврокопският митрополит Серафим, който бе сред гостите, изтъкна, че Джовани Фалконе е издигнат високо като пример заради неговото себеотрицание и саможертва, заради силата на духа и вярата му.
Зам.кметът Христина Шопова и посланик Стефано Балди връчиха големите награди. Първата от тях бе присъдена на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Плакет и грамота получи председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Втората голяма награда заслужи Иван Гешев - зам.главен прокурор и председател на Специализираната прокуратура, който заради служебни ангажименти не бе на церемонията.
Голямата международна награда бе присъдена на италианския магистрат Алфонсо Сабела, който също не успя да пристигне за връчването на отличията.
Отличени с грамоти бяха прокурори, съдии и полицаи.
Сред гостите на събитието бяха зам-министърът на МВР Стефан Балабанов, Явор Колев – началник на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП, Ерик Леонмарк – генерален секретар на европейските градове срещу наркотиците, зам.областният управител Иван Стоянов, заместник-кметовете на община Благоевград Иво Николов и Емилия Тунева, началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, омбудсманът на Благоевград доц. д-р Валентин Василев.  
Конкурсът бе учреден през 2009 г. от община Благоевград със съдействието на Посолството на Република Италия в България в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе, като бе подкрепен от сестрата на Фалконе проф. Мария Фалконе и Фондация „Джовани и Франческа Фалконе“.
Целта на организаторите е да подпомогнат усилията на магистратите и полицаите да защитават обществените интереси и авторитета на професията си, да съдействат за ограничаване на корупцията, влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет, както и за намаляване на криминалните прояви, каквито наблюдаваме в момента на локално и на национално ниво.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)