Избрани Новини

Сандански има вече своя художествена галерия /снимки/

Тя се намира в Дома на културата

На Светъл четвъртък, навръх Празника на град Сандански, кметът на общината Кирил Котев официално откри новата Градска художествена галерия в Дома на културата.

„Тази галерия е важна за нас, тя има бъдеще, защото в Сандански има много млади и талантливи художници, което ни мотивира да правим и градим с перспектива и поглед напред към бъдещето“, каза той в част от приветствието си към всички гости. Благодарност за поканата и поздравления отправи и Мария Габриел, българският еврокомисар по цифровата икономика и общество. Тя пожела силното послание, което носи създаването на една такава галерия, да се превърне в огнище на култура и творчество.
От името на доайена в творческите среди на община Сандански Иван Празаров емоционално приветствие отправи и заместник-кметът на общината Зорица Органджиева.
Художествената галерия е дългоочаквана. Творците вече имат свой дом, а хората – място за единение с изкуството. По време на откриването всички посетители имаха възможността да се „потопят“ за първи път в щрихите на една уникална изложба, събрала картините на няколко поколения санданчани. Повече от 50 творци и техните произведения поставиха началото и представиха първата изложба в новата Градска художествена галерия.
Специално място сред творбите на млади и утвърдени имена в изкуството бе обособено за картините на Димитър Казаков. Той е първият български художник, чиито картини достигат Лувъра. Една немалка част от творческия му път преминава в град Сандански. За творчеството му кратък обзор направи неговият ученик, известният художник Александър Терзиев.
Илияна Тошева – писател и художник, изказа своята голяма благодарност към ръководството на Община Сандански за възможността сътвореното да остава във времето и да бъде оценявано от ценителите на изкуството.
Галерията, вече отворила врати, бе осветена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския  митрополит Серафим.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов