Избрани Новини

Георги Икономов: "Фолклорна магия“ не е поредният фолклорен фестивал

Има и нови участници, има желаещи и от чужбина

Първото издание на националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“, Банско 2018 вече е в историята. То премина при доста засилен зрителски интерес, както от страна на гостите на на гр. Банско, така и на участниците, които стъпиха на двете сцени в Градски парк, Банско. Вече остават броени дни до второто издание на фестивала.
По този повод се срещаме с Георги Икономов – кмет на Община Банско /интервю на фестивалния екип/:
- Предлагам да започнем нашия разговор така: първо да ни кажете от първото издание отзвука сред местното население, гостите и хората, които посетиха „Фолклорна магия“ какво е?
- Точно така. Бързо измина времето след първия фестивал, който беше през 2018 г. Аз в началото бях леко скептичен особено, когато дойдоха и ми предложиха да направим фестивала в Градския парк. Това е нещо, което досега никой не го е предлагал. На мен ми се стори доста ексзотично като идея, но в крайна сметка се оказа, че това е правилната идея, правилното място – изолирано и в същото време много красиво сред дърветата, сред поляните и това не беше поредният фолклорен фестивал, който се прави, а в България се правят стотици напоследък. Просто наистина един богат, интересен и различен фолклорен фестивал с шарените сергии, които бяха там на занаятчиите, с хубавите носии, песните, с множеството самодейци и най-вече с желанието, с което те участваха създадоха един прекрасен дух на фестивала. Отзивът е много добър, то си личи и по това, доколкото разбрах 90% от миналогодишните участници пак ще се запишат. Има и нови участници, желаещи и от чужбина. Много активно участие взеха и самодейците от Банско. Те представиха една различна банска сватба.
Точно това е идеята на тези фестивали – да се показва нещо различно, защото всеки ден гледаме по телевизията – пее се, танцува се, чули сме песни от цяла България вече, но когато се намесят и такива местни обичаи, по-големи, по-интересни, по-автентични, тогава вече нещата добиват съвсем друго измерение и фестивалът става наистина ценен.
- Господин Икономов, в ръцете си държите брошура, в която официално се представя и подробна информация за вече второто издание на фестивал „Фолклорна магия“, който предстои и тази година да се случи на 12, 13 и 14 юли на територията на Градски парк, Банско. Тази година прецедент в историята на фестивала вече в неговата втора година е и подкрепата от Регионален център-София, ЮНЕСКО, Община Банско и във ваше лице, разбира се, заставате плътно, подкрепяйки фестивал „Фолклорна магия“, вие и тази година ще връчите и специална награда – на град Банско и да кажем на всички участници, които тепърва се записват, какво да очакват от тазгодишното издание на фестивала.
- Точно така е. Аз изключително много се радвам и на подкрепата на ЮНЕСКО, на сътрудничеството, защото избра точно фестивала в Банско като свой обект за подкрепа и популяризиране. Това доказва наистина, че фестивалът е ценен, наистина, че в него има много културно наследство, което ЮНЕСКО се опитва да популяризира и запази, така че съм изключително доволен от тяхното партньорство. Иначе за фестивалът – очакваме пак 4 категории - това са танци, песни, свирене и занаяти, обичаи и пазене на традициите, награди в различните категории, гост-изпълнители всяка вечер и специалната награда на кмета. Доста мислехме дали да бъде във всичките категории, но накрая реших просто, че наградата трябва да бъде към този участник или този състав, който най-много ме е впечатлил, независимо дали е в пеене, свирене и в каква възрастова граница е.
През юли месец ще бъде тази година фестивалът. Това е различно от миналогодишния, който беше в края на юни. Надявам се времето да е по-устойчиво, защото миналата година ни плашеше през повечето време. То беше и доста набързо. Като всеки първи фестивал имаше доста неразбории, но аз мисля, че накрая всичко се получи перфектно. Така че сега съм убеден, че организацията ще бъде на още по-добро ниво, времето ще бъде с нас и ще стане нещо чудесно.
- Вие самият, г-н Икономов, споменахте думата впечатли. Вас самият това, което би ви впечатлило и за какво трябва да внимават участниците, които предстои да стъпят на двете сцени тук в Градски парк, Банско?
- Аз искам да бъдат автентични. Това е най-важното. Да бъдат с хубавите, автентичните носии и да покажат най-доброто от това, което те имат в крайщата, от където идват. Защото ние познаваме тук много добре македонската музика, все пак ние живеем тук от години, но има прекрасна музика, която е от цяла България, имаме песни, танци, занаяти, обичаи, които не са ни познати.
Към това да се стремят – да покажат истинското от населеното място, от което са дошли, независимо какво е. Защото до скоро, може би до преди години, ние се срамувахме от диалекта, на който говорихме, срамувахме се от някои обичаи. Да, това е факт, всички се стремяхме да говорим книжовно, докато сега това вече се обърна като тенденция и все по-ценно става да пазиш истинския говор от твоето населено място, да пазиш истинските песни, да не ги подобряваш, да не ги модернизираш, а просто такива, каквито са ги знаели нашите баби и дядовци по същия начин да се опитаме да ги предадеме, дори със същите дрехи, ако можем.
- Значи да бъдат автентични?
- Това е основното и това ще бъде ценното на този фестивал.
- Тази година както на тези конкретни дати, за които споменахме малко по-рано в нашия разговор има доста завиден интерес от страна на хората, които искат да се включат като участници тази година в изданието „Фолклорна магия“ има и от населени места, които до момента не са имали амбицията, възможността както се казва и самочувствието да дойдат и да се появят тук в Банско на фестивал „Фолклорна магия“. Все пак вие като кмет на Община Банско подкрепяте ли инициативата както вие, така и на организаторите „Да съхраним заедно българщината“ и Банско като позната на всички ни една топ туристическа дестинация да се превърне и в средище на фолклорна и да го превърнеме в столица, в която да си дават среща всички фолклорни области от цялата страна?
- Разбира се, че го подкрепям това нещо. Банско е едно място, което е събрало в себе си традициите и модерността, защото знаете, че сме модерен зимен курорт, че имаме всичката модерна туристическа база – хотели и ресторанти. Но в същото време аз мисля, че Банско е точно мястото, където може да съхрани старото, защото истинското Банско преди да стане модерното, каквото сега го виждаме, беше наистина едно малко градче, селце с история, с дух и традиции и то от векове, пазени много грижливо и за нас това е целта и в момента това също да го запазиме – какъвто е стария град, каквато е църквата. Всички мероприятия, които правиме със стари обичаи, най-вече с този фестивал, който искаме да направиме е точно в тази посока. Да покажеме, че това, което сме го имали – традиции, духа, историята може да съжителства по най-прекрасен начин с модерното. Тоест човек, когато дойде тук може да се наслади и на двете – и на модерната инфраструктура, хотели, ресторанти и в същото време да остане дълбоко докоснат от традицията и историята, която има в нашия град. Този фесивал би го направил това нещо по най-добрия начин.
- Споменахте фестивал, но все пак да си поговорим и така с няколко думи да представим и град Банско на всички наши зрители, които до момента не са идвали на територията на града. Така през доста сериозни в положителна посока метаморфози преминава града последните години от към инфраструктура и прави впечатление, че младото подрастващо поколение предпочита да остане тук, за да търси своето развитие. Вие през вашите очи какво наблюдение имате и какво бихте ни казали?
- Да, Банско се развива в послените години наистина напред и в положителна посока. За зимния туризъм няма да говорим. Безспорно и фаворит сме не само в България, но и на Балканите в Югоизточна Европа по ски туризъм. Това вече е факт. За съжаление не можа да се реализира към момента втория кабинков лифт и разширение на ски зоната, което би увеличило и подобрило условията за ски, би докарало по-богатите туристи, но за сметка на това ние не може да разчитаме само на зимата, затова още от 2011-2012 г. направихме преглед на цялата фестивална програма, обогатихме я. Някои фестивали махнахме, които мислехме, че не допринасят толкова за местната общност или пък не са толкова ценни и мислихме, че лятото трябва да бъде изравнено като сезон, като сила, като посещаемост на зимния сезон. Имаме над 12 фестивала, включително и този „Фолклорна магия“. Имаме една невероятна планина, която е в близост до града и е рядко красива, не знам дали хората знаят, но ние само в нашия дял, в северния дял имаме над 150 ледникови езера. Това съчетание с върховете с хубавите маршрути е нещо уникално. Имаме минерални води в радиус от 5 км., Бяло море ни е на 2 часа път, голф игрище в съседство, много исторически паметници, т.е. през лятото човек може да направи една изключително богата, ползотворна и пълна почивка за себе си и за семейството, особено, когато попадна на някое от фестивалните издания. Така че Банско наистина се опитваме да го превърнем в една целогодишна дестинация, което е изключително трудно. Но засега опитваме да държиме лято и зима поне двусезонно да работят хотелите пре цялата година. Инфраструктурата изключително много се натоварва от стотиците хиляди туристи, така че всяка година я подновяваме, опитваме се да правим улиците само с естествени материали - камък, гранит, мрамор, така че да се вписва в стария облик на града. И парка, където ще проведем за пореден път тази година фолклорния фестивал също му предстои един сериозен ремонт и реконструкция. Езерото, което не функционира повече от 25 години и около него цялата инфраструктура ще изчакаме да мине фестивала и започваме един сериозен ремонт, така че догодина ще бъде фестивал в много по-приятна обстановка.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов