Почитаме света великомъченица Христина - blagoevgrad.utre.bg

Почитаме света великомъченица Христина

24 юли 2019, 08:30 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    bg-mamma.com

Имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян

На 24 юли почитаме Света великомъченица Христина. Тя била родом от гр.Тир. Нейният баща бил управител на този град и известен като жесток езичник. Родителите й и дали името Христина, което не било според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, Христова рабиня и невеста.
Когато Христина пораснала, тя със собствения си разум и сърце стигнала до познанието на истинския Бог, а по-късно познала и Богочовека Христа.
Погнусена от езическите вярвания в несъществуващите богове, в порив на ревност към истината, тя счупила домашните сребърни и златни идоли и ги изхвърлила. От тази нейна постъпка баща й люто се разгневил. Христина смело му изповядала своята вяра в Христа..
Баща й я подложил на страшни изтезания. Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Баща й разпоредил да хвърлят в тъмница измъчената Христина, но починал внезапно.
Следващите управители Дион и Юлиан продължавали да мъчат изповедницата. Най- накрая Юлиян заповядал смъртно да накажат Христина. Тогава светицата била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ. Такава велика сила показал Господ в нейно лице, че трима жестоки мъчители не могли да победят една девица.
На 24 юли имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета