Избрани Новини

Премиерът Борисов инспектира проекта за изграждане на депо край Благоевград

Проектът за близо 24 млн.лв. е финансиран от републиканския бюджет

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците, обслужваща общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Проектът  за близо 24 млн.лв. е реализиран с финансиране от републиканския бюджет – основно от Предприятието за управление на дейности по опазване на околна среда, както и с допълнителни средства от Министерството на финансите. Предстои още изграждане на компостираща система на стойност 12 млн.лева, осигурени по ОПОС, както и на инсталация за анаеробно разграждане на отпадъци.  На финала това ще бъде едно от най-модерните депа в България.
Уникален строеж, вече има депо за 100 години, изтъкна премиерът Борисов. Ако не бяхме направили това, тези пет общини щяха да фалират заради глобите, добави министър-председателят, визирайки правото на Европейския съюз за депониране на отпадъци.
Регионалната система за управление на отпадъците, която е изградена в Благоевград, е 53-ата, която се въвежда в експлоатация. Тя е част от ангажимента на страната ни за изпълнение на европейската директива относно депонирането на отпадъци. Новите депа трябва да отговарят на строгите технически и експлоатационни изисквания за предотвратяване отрицателното въздействие върху околната среда и по-специално замърсяването на повърхностните, на подземните води, почвата, въздуха, включително парниковия ефект, както и всеки произтичащ от това риск за здравето на човека, през целия жизнен цикъл на депото.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)