Избрани Новини

Древни църкви, скален водопад и най-големият въжен мост в страната привличат туристи в Западна България

С над 1 млн.евро по програмите за трансгранично сътрудничество МРРБ развива туристическия потенциал по западната ни граница

Средновековни църкви с уникална архитектура и стенописи, панорамна гледка от един от най-високите водопади в България и най-големият въжен парк в страната. Това са само част от туристическите проекти на около час път от София, реализирани по управляваните от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програми за трансгранично сътрудничество с Република Северна Македония и със Сърбия.
С над 240 хил.евро бе разкрит потенциалът за туристическо посещение на водопада Полска Скакавица. Той се намира само на 98 км от българската столица. Феноменът е обявен за природна забележителност през 1968 г. заради изключителната природна и културна значимост. Висок е 3 метра, а денивелацията от най-високата му точка до нивото на река Струма е 70 метра. Със средствата е рехабилитиран участък от общински път, изградени са еко пътеки, обособено е място за паркиране и зони за отдих и наблюдение. Така туристите могат да видят изключително живописната гледка към долината на река Струма, скалния масив на водопада и околностите му. Посетителите имат и по-голям избор от пешеходни маршрути, по които да се запознаят с природните ресурси на района, с възможност за наблюдения на водопада от различни точки. В района има запазени уникални местообитания, в които има много редки и застрашени видове животни и растения, част от които ендемични – намират се единствено в тази част на България. Тук се срещат и много защитени от закона видове като пепрудите Поликсена, Голямата огневка, Едрата синевка, Четириточковата еуплагия, бръмбара рогач и много други.
За любителите на поклонническия туризъм, българската култура и ранната архитектура е препоръчително да посетят средновековната църква „Свети Архангел Михаил“ в гр.Рила, област Кюстендил. С близо 223 хил.евро в древния храм бяха направени консервация, реставрация, частична реконструкция на средновековната сграда и стенописи. Според специалистите църквата е построена преди Рилския манастир. Храмът е включен в регистъра на Министерството на културата за недвижимите културни ценности от национално значение. „Свети Архангел Михаил” е една от малкото добре запазени църкви на Балканите, датирани от 12 век. Изключително живописна е и възрожденската стенописна декорация, традиционно подчинена на патрона на храма Свети Архангел Михаил. Проектът се изпълнява от общините Рила и Старо Нагоричане.
Само на час от София, край Правец, туристите могат да се насладят на археологическия паметник църквата „Света Богородица” от ХІV  в. Тя се намира в с.Осиково, местност „Манастира“ и е част от Осиковския манастир. Близо 310 хил.евро са вложени в реставрирането и консервирането на храма. Дейностите по проекта включват реставрация, консервация и експониране като музей на открито на църквата и по-ранни руини около нея. Православният храм представлява малка еднокорабна, едноапсидна сграда, изградена от големи и по-малки каменни блокове със спойка от бял хоросан. В североизточния ъгъл в основата на апсидата е оформена малка полукръгла ниша, символ на Витлеемската пещера - протезис или жертвеник с важно обредно предназначение за светите дарове и богослужебната утвар. На западната стена има изградена втора полукръгла ниша – диаконикон. Оформянето на такава ниша в западната стена се среща рядко в църковното строителство в България. Църквата отвътре е била богато украсена с полихромна стенописна украса в техника „яйчена темпера” и класическо „фреско”, издаваща почерка на изключително школувани зографи. На запад от църквата е разкрит притвор и останки от баптистерий - кръщелна. Пред и около църквата са открити по-ранни останки от сгради и съоръжения. По проекта е извършено укрепване на археологическата ценност и руините около нея.
За търсачите на силни усещания във Вършец бе изграден най-големият въжен парк в България. Въжената площадка разполага с 45 елемента с различна трудност. По проекта са реализирани също и спортни обекти - две детски и една фитнес площадка в "Слънчевата градина", фитнес площадка в парка до Специализираната болница за рехабилитация "Свети Мина" и скейтборд площадка до минералната чешма. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ за община Вършец възлиза на близо 290 хил.евро.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)