Избрани Новини

Конкурс за произведения на фолклорна основа се провежда в Благоевград

То се организира по идея и със спомоществователството на родолюбеца д-р Георги Лазаров

Национален конкурс за авторски, вокални и инструментални произведения на фолклорна основа „Нова българска фолклорна музика 7/8” се провежда за първи път в Благоевград. Музикалното събитие ще е тази вечер, а то се организира по идея и със спомоществователството на българския родолюбец д-р Георги Лазаров, който дълги години живее в Балтимор, САЩ, както и с професионалната подкрепа на известната българска народна певица Татяна Сърбинска.
„Чест е за нас да сме домакини на този толкова интересен конкурс, който има за цел да стимулира създаването на нови вокални и инструментални произведения, на нови произведения за солово пеене и инструментални произведения, които да популяризират българското фолклорно наследство. Благодаря на Татяна Сърбинска, която е и почетен гражданин на Благоевград. Искам да й благодаря, че като почетен гражданин на Благоевград и като човек, който си обича родния град, работи в посока той да се популяризира по света”, заяви днес на пресконференция зам.кметът на община Благоевград Христина Шопова.
Татяна Сърбинска, която от 29 години живее и твори в САЩ, не скри радостта си, че конкурсът, който досега се е провеждал в Чепеларе, вече ще бъде в Благоевград. „В Благоевград е моето гнездо, тук съм израснала като професионалист, композитор, певец, музикант, тук съм намерила най-хубавите си приятели и имам най-хубавите спомени. Радвам се, че община Благоевград прие всичко с отворени обятия, с голямо желание да помогне, за да продължи това прекрасно дело. Очарована съм от подхода на ръководството на общината, което ни подкрепи безрезервно”, сподели развълнувата Татяна Сърбинска, която е и председател на журито.
Конкурсът ще покаже уникалността, изключително разнообразната ритмика, ладотоналното богатство и омайващата методика на българското фолклорно наследство. Уникалният размер 7/8 има символично значение за събитието. Той е изразител на богатството на неравноделните ритми, които дават неповторим чар на българската фолклорна музика.          



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)