Съдът прие съдебно-математическа експертиза по делото за избор на Общински съвет - Петрич - blagoevgrad.utre.bg

Съдът прие съдебно-математическа експертиза по делото за избор на Общински съвет - Петрич

08 януари 2020, 16:47 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Pixabay.com

    Ще се произнесе с решение в законоустановения срок

Решението на ОИК Петрич е оспорено с жалби от шестима кандидати за общински съветници

Административен съд – Благоевград прие заключението от извършената съдебно-математическа експертиза по делото за оспорения избор на общински съветници в община Петрич. Математикът доц. Николай Китанов е направил извод, че констатираните при проверка в съдебна зала разлики в броя на действителните бюлетини се отразяват на крайния изборен резултат по отношение на ПП СДС, ПП АБВ и ПП ВМРО Българско национално движение.
Експертизата е извършена, като към 24 107 броя действителни бюлетини от избора за общински съветници, отчетени в оспореното решение на ОИК – Петрич, са прибавени 138 броя действителни бюлетини, открити при проверката на изборните книжа в общо единадесет секции на територията на община Петрич. По метода „Хеър-Ниймайер” и Приложение № 5 към чл. 453, ал.1 от Изборния кодекс са направени нови изчисления – кои политически партии и коалиции, участвали в изборите за общински съветници на 27.10.2019 г., получават право да участват в разпределението на мандатите и какво е разпределението между партиите и коалициите.
Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.
Решение № 177-МИ от 28.10.2019 г. на ОИК Петрич за обявяване на избрани за общински съветници е оспорено с  жалби от шестима кандидати за общински съветници.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета