Над 100 деца твориха в конкурса на Районен съд - Кюстендил - blagoevgrad.utre.bg

Над 100 деца твориха в конкурса на Районен съд - Кюстендил

18 януари 2020, 17:43 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    РС Кюстендил

  • Снимка:
    РС Кюстендил

Представиха 77 рисунки и 27 текста

Над 100 участници от 1 - 12 клас в конкурса на Районен съд - Кюстендил –„Съдът през моите очи“, получиха своите награди. Децата представиха 77 рисунки и 27 текста, в това число и проекти по зададената тема. Председателят на РС - Кюстендил съдия Мая Миленкова награди победителите в конкурса - 18 ученици и откри изложбата с думите: "Мили деца, обръщам се към вас с изпълнено с гордост сърце. Изключително впечатляващи за нас бяха творбите ви  и ни дадоха освен емоция и тема за размисъл. За нас е важно каква  е съдебната система във вашите очи, защото вие сте тези, заради които всичко, което правим, има смисъл. Това, на което е важно да се научите сега, е да бъдете добри. Давайте добрина на хората около себе си, уважавайте и ще бъдете ценени“.
Всяко дете получи грамота и специално изработена чаша с богинята на правосъдието Темида и послание към него от РС Кюстендил: „Живей почтено, не вреди другиму, отдавай всекиму заслуженото“.
Победителите в конкурса получиха като подаръци безжични слушалки и колонки, както и външни батерии за мобилен телефон.

Комисията, която оцени творбите в конкурса бе в състав: съдия Елисавета Деянчева, съдия Светослав Петров и експертът от отдел Култура и Духовно развитие на Община Кюстендил- Любляна Начева. Журирането на творбите стана без членовете на комисията да гледат имената на участниците и учебните заведения, от които идват.

Ето и част от написаното от децата за конкурса „Съдът през моите очи“:

„Съдът в моите очи е решение и наказва всяко престъпление. Той отваря врата на справедливостта и на закона показва мощта, пише седмокласничката Сияна…………Съдът е готино място, допълва второкласникът Марио…………Съдията е човекът, който правдата раздава. С чукче в ръка, той истината възцарява, казва първокласничката Катерина……Йоанна си представя съдията като крал или кралица, защото всички него слушат и той винаги е прав. ….Везните на Темида той ще наклони, така че доброто винаги да победи, заключава първокласникът Максимилиан, а баткото от 9 клас Роберто е категоричен: Сега единствената ми мечта е да стана съдия. След 10 години ще бъда част от справедливостта в Съда на град Кюстендил“.

Конкурсът „Съдът през моите очи“ е част от Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета